Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Power BI DAX ile Ağırlıklı Ortalamayı Bulma

Power BI DAX ile Ağırlıklı Ortalamayı Bulma
18 Eylül, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Power BI DAX ile Ağırlıklı Ortalamayı Bulma

Power BI DAX Formülleri ile Ağırlıklı Ortalamayı Bulmak

Veri analizinde ve karar destek sistemlerinde, genellikle belirli bir veri kümesi üzerinde hesaplamalar yapmamız gerekir. Bu hesaplamaların bir kısmı basit toplama veya çarpma işlemleri olabilirken, bazıları daha karmaşık istatistiksel değerlendirme yöntemlerini gerektirir. Bu noktada Power BI & Query & DAX yeteneklerini kullanarak, bu tür hesaplamaları çok daha verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliriz.

Ağırlıklı Ortalama Nedir?

Ağırlıklı ortalama, veri setindeki her değerin ağırlığını dikkate alarak hesaplanan ortalama türüdür. Örneğin; öğrenci notlarına bakıldığında final notunun vize notundan daha ağır basması gibi.

Power BI & Query & DAX ile Nasıl Hesaplanır?

Power BI & Query & DAX araçları duyusal veri işleme yetenekleri sayesinde, ağırlıklı ortalama değerini oldukça kolay bir şekilde bulabilmektedir. Bunun için dikkate alınması gereken birkaç konu vardır. Öncelikle, hangi veri setinin ağırlıklı ortalamasını alacağımızı iyi bir şekilde belirlemeliyiz. Ardından, bu veri setinde hangi kıstasların veya hangi parametrelerin ağırlığı olduğunu tanımlamamız gerekmektedir. 

Ağırlıklı Ortalamayı Bulmak dersimizde bu konuyu daha detaylı olarak işliyoruz. Ayrıca, bu ders Power BI & Query & DAX Eğitimleri serimiz içinde yer alıyor. 

'Power BI DAX Formülleri' içerisinde bulunan Ağırlıklı Ortalama formülünü kullanarak bu hesaplamaları yapabilirsiniz. DAX formüllerini veri modelini ve analizlerini geliştirmek için kullanabilir, ağırlıklı ortalama gibi karmaşık hesaplamaları basit ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Ağırlıklı Ortalamayı Bulmak konusundaki dersimizin sizlere veri analizi yolculuğunuzda yardımcı olacağına inanıyoruz. Diğer eğitimlerimiz için sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın!

En Başa Dön