Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Finans bölümünde çalışanlar hangi Excel konularını bilmeli

Finans bölümünde çalışanlar hangi Excel konularını bilmeli
01 Ağustos, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Finans bölümünde çalışanlar hangi Excel konularını bilmeli

Finans bölümünde çalışanların iyi bilmesi gereken Excel konuları

Finans bölümünde çalışıyor veya çalışmayı düşünüyorsanız, işlerinizi daha verimli ve etkili bir şekilde yapabilmek için Excel programını iyi derecede kullanabilmelisiniz. Excel, finansal analiz, raporlama, bütçeleme, tahminleme gibi pek çok işlemi kolaylaştıran ve hızlandıran ve iş dünyasının, özellikle de finansçıların vazgeçemediği bir araçtır. Excel'in tüm potansiyelinden yararlanabilmek için bazı temel ve ileri seviye konulara hakim olmak gerekir. 

Temel ve İleri Düzey Excel kullanımı, Excel Formüllerine genel hakimiyet, Finansal Formüllerin Kullanımı, Grafiklerin Kullanımı, Pivot Tabloların Kullanımı şeklinde özetlenebilir.

Temel Excel Kullanımı: Finans bölümünde çalışanlar, hazırladıkları finansal tablolar ile ilgili işlemler yapabilmek için Excel’in temel özellikleri olan, Belgeleri Yazdırma-PDF Kaydetme, Sıralama yapma, Filtreleme Yapma gibi konulara iyi hakim olmaları gerekir. Günlük kullanıcıların aksine Finans bölümü çalışanları Excel’de daha uzun ve geniş tablolar ile çalışırlar. Tablolara hakim olmak ve tablo üzerinde hızlı hareket etmek bu bölüm çalışanları için oldukça önemlidir.

Temel Formüller: Excel'in en temel özelliği, hücrelere formüller yazarak istediğimiz hesaplamaları yapabilmemizdir. Finans bölümünde çalışanlar, toplama, çıkarma, çarpma, bölme, yüzde hesabı, ortalama, medyan, mod gibi basit formülleri rahatlıkla kullanabilmelidir.

İleri Excel Formülleri: Temel formüllere ek olarak ayrıca, EĞER- ÇOKEĞER (IF-IFS), ETOPLA-ÇOKETOPLA (SUMIF-SUMIFS), DÜŞEYARA (VLOOKUP), ÇAPRAZARA (XLOOKUP) gibi formülleri de iyi bilmelidir. Bu formüller sayesinde verileri analiz edebilir, karşılaştırabilir ve sonuçlara göre farklı senaryolar oluşturabiliriz. Bu formüller ve benzer formüllerin kullanımlarını öğrenmek için vidoport üzerindeki Excel Formülleri eğitimlerimizden yararlanabilirsiniz. Farklı işlev kategörilerine göre ayrılmış olan Excel formüllerinin anlatıldığı eğitim setlerimize ulaşmak için Excel Formülleri başlığımıza tıklayabilirsiniz.

Finansal Fonksiyonlar: Bu fonksiyonlar sayesinde faiz oranı, anapara, taksit sayısı, ödeme tutarı, gelecek değer, net bugünkü değer gibi finansal terimleri hesaplayabiliriz. Örneğin, PMT fonksiyonu ile bir kredinin aylık ödeme tutarını bulabiliriz. NPV fonksiyonu ile bir yatırımın net bugünkü değerini hesaplayabiliriz. Excel'de finansal formüllerin kullanımlarını öğrenmek için vidoport üzerindeki Excel'in Finansal Formülleri eğitim setimizden yararlanın.

Arama ve Referans Fonksiyonları: Bu fonksiyonlar sayesinde verileri arayabilir ve referans alabiliriz. Örneğin, DÜŞEYARA-VLOOKUP fonksiyonu ile bir tabloda belirli bir değere karşılık gelen başka bir değeri bulabiliriz. INDEX ve MATCH fonksiyonları ile daha esnek ve güçlü aramalar yapabiliriz. 365 versiyonlarında kullanmaya başladığımız ÇAPRAZARA- XLOOKUP formülü ise yakın zamanda finans bölümü çalışanlarının en sevdiği formül haline gelmiştir.

Grafikler: Grafikler, verileri anlamak ve sunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Excel'de çeşitli grafik türleri bulunmaktadır. Bunlar arasında çubuk grafikler, pasta grafikler, çizgi grafikler, alan grafikler, radar grafikler ve daha fazlası vardır. Finans bölümünde çalışanlar, verilerin niteliğine ve amacına uygun olarak grafik seçmeli ve bunları düzenlemeli ve biçimlendirmelidir. Grafikler sayesinde, verilerinizi daha anlaşılır ve etkileyici bir şekilde sunabilirsiniz. Grafikler konusunda uzmanlaşmak ve istediğiniz grafikleri oluşturabilmek için Excel'de Grafikler Eğitim setimize göz atın.

Pivot Tablolar: Pivot tablolar, büyük miktarda veriyi özetlemek ve analiz etmek için kullanılan bir Excel özelliğidir. Pivot tablolar sayesinde, verileri istediğiniz şekilde gruplayabilir, sıralayabilir, toplayabilir ve ortalayabilirsiniz. Ayrıca, pivot tablolar ile verilerinizi grafiklerle de görselleştirebilirsiniz. Finans bölümünde çalışanlar, pivot tabloları kullanarak finansal raporlar hazırlayabilir ve performans ölçümü yapabilirler. Excel'de Pivot Tablo oluşturmak ve Pivot Tabloların sırlarını keşfetmek için vidoport üzerindeki Pivot Tablo eğitim setimize gözatın.

Sonuç olarak, finans bölümünde çalışanlar için Excel programı çok önemli ve vazgeçilmez bir araçtır. Bu nedenle, Excel'in temel ve ileri seviye konularına hakim olmak, finansal performansı artırmak ve kariyer gelişimi için gereklidir.

En Başa Dön