Neden Excel kullanmalıyız? İş dünyası ve eğitimdeki önemini keşfedin...
Excel'de farklı hücrelerde gelen verileri birleştirmek ihtiyacı duyulduğunda bu işlemi farklı Excel formülleri ile yada & işaretini formüllerde kullanarak yaparız. Excel'in eski versiyonlarında kullandığımız BİRLEŞTİR Formülü, yeni versiyonlarda yerini METİNBİRLEŞTİR Formülüne bırakmıştır. Sadece iki hücreyi birleştirmeniz gerekirse de & işretini kullanarak, birleştirme yapabiliriz.
Excel'de Metin değerleri içeren hücreleri birleştirmede bir sorun olmazken, Tarih, saat içeren hücreleri, bir metin içeren hücre ile birleştirme yaptığınız zaman, birleştirilen hücrenin tarih formatında bozulma olduğunu ve sayı biçiminde geldiğini görürsünüz. Herhangi bir Tarih içeren hücreyi başka bir hücre ile birleştirirseniz Tarihin sayı karşılığı karşınıza gelir.
Tarih birleştirmelerinde oluşan hataya örnek vermek istersek, örneğin A2 hücresinde 18.10.2022 gibi bir Tarih, B2 hücresinde Karsan değerinin olduğunu düşünürsek =A2&B2 şeklinde bir formül yazdığınızda ve Enter tuşuna bastığınız zaman sonucun, 44852Karsan şeklinde geldiğini görürsünüz. Oysaki bu birleşmenin 18.10.2022 Karsan şeklinde olması gerekir. Tarih formatındaki birleştirmelerdeki hatayı düzeltip, bu birleştirme işlemini düzgün bir şekilde yapmak için; METNEÇEVİR Formülünü kullanmamız gerekir.
=A2&B2 şeklinde yaptığımız birleştirme işlemini METNEÇEVİR formülünü kullanarak =METNEÇEVİR(A2;”gg.aa.yyyy”)&” “&C2 şeklinde kullandığımızda, A2 hücresindeki tarih değeri ile B2 hücresindeki metin formatındaki veriyi araya boşluk koyarak birleştirmiş oluruz. Bu birleştirme sonrası tarihlerin düzgün formatta geldiğini görüsünüz.
vidoport üzerindeki tüm eğitimlere 6 taksit fırsatıyla üye olmak için tıklayınız
METNEÇEVİR Formülünün kullanımını öğrenmek için METNEÇEVİR Formülü konusundaki eğitim videolarına göz atın.
Bu formülde =METNEÇEVİR(A2;”gg.aa.yyyy”) ifadesi, A2 hücresindeki tarihin birleştirme işleminde tarih formatında gelmesini sağlar, &" "& ifadesi ise, tarihten sonra boşluk bırak, tarih ile Karsan ifadesi arasında boşluk olmasını ve daha düzgün görünmesini sağlar.