Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel çalışma kitaplarının performansını arttırmak için ne yapmalıyız?

Excel çalışma kitaplarının performansını arttırmak için ne yapmalıyız?
13 Ekim, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel çalışma kitaplarının performansını arttırmak için ne yapmalıyız?

Excel Performansınızı Artırın: Çalışma Kitaplarınızı Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

Excel, dünya genelinde profesyoneller tarafından yoğun olarak kullanılan etkileyici bir hesaplama ve veri analiz aracıdır. Ancak, zaman zaman çalışma kitaplarınız karmaşık ve veri yoğun hale geldikçe, performans sorunları yaşayabilirsiniz. Bu blog yazısında, Excel çalışma kitaplarınızın performansını artırmak için kullanabileceğiniz bazı stratejileri paylaşıyoruz.

1. Veri ve Formülleri Optimize Edin

Formüller, Excel’in en güçlü özelliklerinden biridir. Ancak, çok sayıda karmaşık formül, performansı yavaşlatabilir. Formüllerinizi gözden geçirin, gereksiz hesaplamalardan kaçınarak ve mümkünse basitleştirerek performansı artırın.

2. Gereksiz Biçimlendirmelerden Kaçının

Excel’de, görsel çekicilik sağlamak için kullanılan biçimlendirmeler de performansı etkileyebilir. Gereksiz biçimlendirmeleri ve stilleri sınırlayarak çalışma kitabınızın hızını artırın.

3. Çalışma Kitabınızı Sıkıştırın

Resimler, ikonlar ve diğer görsel nesneler çalışma kitaplarınızı ağırlaştırabilir. Görsel elementleri sıkıştırarak ve sadece gerekli olanları tutarak dosya boyutunu azaltın.

4. Makro ve VBA Kodlarını Gözden Geçirin

Makro ve VBA kodları oldukça kullanışlı olabilir, ama aynı zamanda performansı yavaşlatabilir. Kullanılmayan kodları temizleyin ve kodları daha verimli hale getirecek optimizasyonları araştırın.

5. Donanımınızı Güçlendirin

Excel, bilgisayarınızın RAM ve işlemcisine dayanır. Daha hızlı bir işlemci ve daha fazla RAM, büyük ve karmaşık Excel dosyalarını daha hızlı işlemenize yardımcı olabilir.

6. Excel Ayarlarını Optimize Edin

Excel’in kendi ayarları, performans üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Otomatik hesaplamaları manuel olarak ayarlayın ve gereksiz eklentileri devre dışı bırakarak performansı artırın.

7. Verileri Akıllıca Kullanın

Gereksiz veri ve hücreleri temizleyin. Pivot tabloları ve hesaplanmış sütunları etkili bir şekilde kullanarak veri işleme sürelerini azaltın.

Excel Performansı Denetle Özelliği

Excel'i kullanmaya başladıktan bir süre sonra, çalışma kitabı içinde kullanılmış silinmiş bilgiler içeren hücreleri toplayabilir. Bu hücrelerde veri görmeyiz, ancak kenarlık ekleme-kaldırmma, biçimlendirme, boşluk veya yazdırılmayan karakterler içerdiği için yer kaplamaya devam eder. Bu tür hücrelerin çok fazla olması çalışma kitabınızın yavaşlamasına veya yanıt vermemeye başlamasına neden olabilir. Bu hücreleri bulmak ve kaldırmak için Gözden Geçir menüsündeki Performansı Denetle özelliğini kullanabilirsiniz.  

Excel’in performansını artırmak, daha hızlı ve etkili bir çalışma deneyimi sağlamak için stratejik ve düşünceli olmayı gerektirir. Yukarıdaki ipuçları, Excel çalışma kitaplarınızın performansını artırmak ve verimliliğinizi maksimize etmek için bir başlangıç noktası sunar. Excel’in gücünden tam olarak faydalanmak için bu stratejileri uygulayarak çalışma kitaplarınızı optimize edebilirsiniz. 

Gözden Geçir sekmesinde yer alan Perpormansı Denetle düğmesine bastığınızda ekranınız aşağıdaki gibi olacaktır. 

Performansı Denetle düğmesi ekranın sağ tarafında bir çubuk olarak görünecektir. Burada, Excel'in sayfalarda bulduğu ve gereksiz olarak boyut işgal eden hücre aralıklarını bulabilirsiniz.

Buradaki Tümünü en iyi duruma getir düğmesine tıkladığınızda, hücrelerde gerekli düzenlemeler yapılacaktır. 

En Başa Dön