Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

ÇAPRAZARA Formülü Neden Çok Önemli?

ÇAPRAZARA Formülü Neden Çok Önemli?
04 Nisan, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

ÇAPRAZARA Formülü Neden Çok Önemli?

Excel'in 365 versiyonlarında kullanmaya başladığımız ÇAPRAZARA (XLOOKUP) fonksiyonu, önceki benzer fonksiyonlara kıyasla birçok avantaj sunar ve bu nedenle çok önemlidir.

Ortak alanlar bulunan iki tablo arasında verileri getirmek, tabloları birleştirmek için kullanılan ÇAPRAZARA Formülü, DÜŞEYARA, YATAYARA, İNDİS, KAÇINCI, EĞERHATA Formüllerinin birleşmiş halidir.

Öncelikle, ÇAPRAZARA fonksiyonu, DÜŞEYARA- VLOOKUP ve YATAYARA- HLOOKUP fonksiyonlarına kıyasla daha esnek bir arama seçeneği sunar. DÜŞEYARA ve YATAYARA fonksiyonları, arama kriterinin ilk sütun veya satırda yer alması gerektiğini gerektirirken, ÇAPRAZARA fonksiyonu, arama kriterini herhangi bir sütunda belirleyebilir. Bu özelliği sayesinde DÜŞEYARA Formülünde Soldan Sağa doğru arama zorunluluğu, ÇAPRAZARA Formülünde bulunmamaktadır. Ayrıca, ÇAPRAZARA fonksiyonu, aranan değerin tam olarak eşleşmesini gerektirmez ve yakın sonuçları da döndürebilir.

İkinci olarak, ÇAPRAZARA fonksiyonu, INDEX ve MATCH fonksiyonlarını birleştirerek daha hızlı ve daha kolay bir şekilde büyük veri kümelerinde arama yapmayı mümkün kılar. Bu sayede, kullanıcılar büyük veri kümeleri içinde hızlıca arama yapabilir ve doğru sonuçları hızlıca bulabilirler.

ÇAPRAZARA fonksiyonu, birçok farklı veri türü için kullanılabilir ve bu nedenle çok yönlüdür. Örneğin, sayılar, metinler, tarihler ve saatler gibi farklı veri türleri için kullanılabilir. ÇAPRAZARA Formülü yukarıdan aşağıya yada aşağıdan yukarıya doğru arama yapabilir. 

Tüm bu avantajlar, ÇAPRAZARA fonksiyonunun Excel kullanıcıları için çok önemli bir araç haline gelmesini sağlar. ÇAPRAZARA Formülünün kullanımını öğrenmek için vidoport üzerindeki eğitim videolarımızdan yararlanabilirsiniz. ÇAPRAZARA Eğitim videolarına ulaşmak için bu linke tıklayın.

ÇAPRAZARA Nerelerde Kullanılır?

ÇAPRAZARA fonksiyonu, Excel kullanıcıları tarafından birçok farklı yerde kullanılabilir. Bazı yaygın kullanım örnekleri şunlardır:

Veri kümelerinde arama yapmak: ÇAPRAZARA fonksiyonu, büyük veri kümelerinde hızlı ve kolay bir şekilde arama yapmak için kullanılabilir. Arama kriteri, herhangi bir sütunda belirlenebilir ve eşleşen sonuçlar hızlıca bulunabilir.

Dinamik tablolar oluşturmak: ÇAPRAZARA fonksiyonu, bir dinamik tablonun oluşturulmasında kullanılabilir. Dinamik tablolar, bir veri kümesindeki değişikliklerde otomatik olarak güncellenen tablolardır. XLOOKUP fonksiyonu, bir dinamik tablonun oluşturulmasında kullanılabilen birçok farklı fonksiyon ile birleştirilebilir.

Dış verileri birleştirmek: ÇAPRAZARA, dış verileri birleştirmede kullanılabilir. Örneğin, iki farklı Excel dosyasındaki verileri birleştirmek için kullanılabilir.

Kategorize edilen verileri toplamak: ÇAPRAZARA fonksiyonu, kategorize edilen verilerin toplanması için kullanılabilir. Örneğin, bir satış veri kümesindeki ürünlerin kategorize edilmesi ve her kategori için toplam satışların hesaplanması için kullanılabilir.

Aralık tabanlı verileri sıralamak: ÇAPRAZARA fonksiyonu, aralık tabanlı verileri sıralamak için kullanılabilir. Örneğin, belirli bir fiyat aralığındaki ürünlerin sıralanması için kullanılabilir.

Bu sadece birkaç örnek. ÇAPRAZARA fonksiyonu, Excel kullanıcıları tarafından birçok farklı yerde kullanılabilir ve bu nedenle çok yönlü bir araçtır.

En Başa Dön