Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel'de Hücre Birleştirme Nasıl Yapılır?

Excel'de Hücre Birleştirme Nasıl Yapılır?
06 Ocak, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel'de Hücre Birleştirme Nasıl Yapılır?

Excel'de Hücrelerde Bulunan Verileri Birleştirme Nasıl Yapılır?

Excel'i kullanmaya başladığınızda tablolarınızdaki hücreleri, satırlardaki veya sütunlardaki verileri birleştirmeniz gerekebilir. Excel'de sık yaptığımız işlemlerin başında gelen Hücre Birleştirme için, önceki versiyonlarda Birleştir formülünü kullanırken, yeni versiyonlarda METİNBİRLEŞTİR formülü kullanılmaktadır. 

Excel'de hücrelerdeki ifadeleri birleştirmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. İşte en yaygın iki yöntem:

Ampersand (&) Operatörü Kullanarak

Ampersand (&) operatörü, iki veya daha fazla metni birleştirmek için kullanılır. Örneğin, A2 hücresinde Personelin Adı ve B2 hücresinde Soyadı yazıyorsa, bu iki metni birleştirmek için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz:

=A2&" "&B1

Bu formül, A2 ve B2 hücrelerinde bulunan Ad ve Soyadları araya boşluk koyarak birleştirecektir. Aradaki " " ifadesi, iki kelime arasında bir boşluk bırakılmasını sağlar. & işaretini yazmak için klavyeden Shift tuşuna bastıktan sonra üst sıradaki 6 rakamının olduğu tuşa basabilirsiniz.

Excel'de hücrelerde bulunan verileri birleştirmek için METİNBİRLEŞTİR Formülü aşağıdaki gibi kullanılır.

METİNBİRLEŞTİR Formülü Nasıl Kullanılır?

Excelde hücre birleştirmek amacıyla kullanılan METİNBİRLEŞTİR Formülünün genel kullanım şekli aşağıdaki gibidir.

=METİNBİRLEŞTİR(Sınırlandırıcı;Boşluk Değeri;Birleştirilecek Hücreler)

Burada;

Sınırlandırıcı: Birleştirmek istediğiniz hücrelerin arasına koyacağınız, *, -, , gibi ifadelerdir. 

Boşluk Değeri; Seçtiğiniz aralıktaki boş hücrelerin durumunu belirlediğiniz parametredir.

Birleştirilecek Hücreler ise birleştirmek istediğiniz hücrelerin bulunduğu aralıktır. 

Örneğin aşağıdaki tabloda A sütununda bulunan servis numaralarını hücre aralarına - işareti koyarak birleştirmek için METİNBİRLEŞTİR formülünü aşağıdaki gibi kullanmanız gerekir. 

Bu formülü uyguladığınızda A4:A17 aralığındaki verilerin tek bir hücrede aralarına - işareti gelecek şekilde birleştiğini görürsünüz.

Excel'de Sütunlarda Bulunan Verileri Birleştirmek

Excel tablolarınızda sütunlarda bulunan verileri birleştirmeniz gerekirse, METİNBİRLEŞTİR Formülünü kullanabilirsiniz. 

Örneğin aşağıdakine benzer şekilde bir tablonuz varsa ve sütunlardaki verileri birleştirmek istiyorsanız METİNBİRLEŞTİR Formülünü aşağıdaki gibi kullanmanız gerekir. 

Burada METİNBİRLEŞTİR Formülü A4:C4 arasındaki hücreleri aralarına - işareti koyarak tek bir hücrede birleştirir.

Excel Tarih birleştirmelerinde Sayı Şeklinde Neden Görünüyor?

Excel'de tarih içeren bir hücreyi birleştirdiğinizde, tarih formatındaki ifadelerin sayı formatında geldiğini görürsünüz. örneğin aşağıdakine benzer şekilde bir tablonuzun olduğunu düşünelim.

Burada kullandığımız METİNBİRLEŞTİRME Formülü A4:D4 arasındaki verileri birleştirirken, C4 hücresinde bulunan tarih ifadesini de sayı formatına çevirir. 

Excel'de Tarih formatındaki hücrelerde Birleştirme işlemi yaparsanız sayı formatında geldiğini görürsünüz. Tarih formatındaki verileri birleştirme işlemi yaptığınızda tekrar tarih formatında görmek için METNEÇEVİR Formülünü kullanmanız gerekir. 

METİNBİRLEŞTİR formülününün içinde tarih içeren hücreleri ayırarak aşağıdaki gibi kullandığınızda tarih formatındaki hücrelerin doğru geldiğin görürsünüz. 

Bu formül =METİNBİRLEŞTİR("-";;A4:B4;METNEÇEVİR(C4;"aa.gg.yyyy");D4) 

A4 ve B4 hücrelerini araya - koyarak birleştirir. Sonra C4 hücresini METNEÇEVİR formülü tarih formatına çevirir ve A4, B4 hücreleri ile birleştirir. En son D4 hücresi de bu 3 hücre ile birleştirek birleştirme işlemi gerçekleştirilir. 

Bknz. Excel Formüllerinden METİNBİRLEŞTİR Formülü Nasıl kullanılır?

Vidoport'un Excel Eğitimleri sizlere geniş bir yelpazede bilgi ve deneyim sunmaktadır. Siz de bir an önce başlamak istiyorsanız, Vidoport'un Yıllık Üyeliğine göz atabilirsiniz. Tüm Yıllık Üyelik seçeneklerimize web sitemizden ulaşabilir, daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

En Başa Dön