Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel'de koşullu biçimlendirmede niye dolar işareti kullanıyoruz

Excel'de koşullu biçimlendirmede niye dolar işareti kullanıyoruz
09 Nisan, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel'de koşullu biçimlendirmede niye dolar işareti kullanıyoruz

Excel'de koşullu biçimlendirme ile bir hücrenin biçimini, formatını değiştirmek için Koşullu Biçimlendirme- Yeni Kural- Biçimlendirilecek Hücreleri Belirlemek için Formül Kullan özelliğini seçtikten sonra, formül yazarken, formülün eşittir kısmından sonra dolar işaretleri kullanılır. Buradaki dolar işareti, formülün yazdığımız hücreye bağlı işlem yapmasını ve o formülün olduğu seçili alanın biçimlendirilmesini sağlar.

Örneğin, bir hücreyi başka bir hücredeki şarta bağlı boyamak için koşullu biçimlendirme kullanmak istediğinizde, genellikle bir formül kullanmak zorunda kalırız. Bu yazdığınız formül, belirli bir koşulu karşılayan hücreleri belirleyecek ve bu hücrelerin formatını-biçimini değiştirecektir.

Excel'de bir formülü bir hücreden diğerlinde kopyaladığınızda, hücre referansları da kopyalanacaktır. Bu durumda, orijinal hücre referanslarına dayalı olarak formülün yanlış hücreleri işaret etmesine neden olabilir. Dolar işaretleri kullanarak, formülün belirli hücrelere uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Dolar işareti, hücre referansının mutlak bir referans olduğunu belirtir. Yani, formülü başka bir hücreye kopyalarsanız, hücre referansı değişmeyecektir. Excel'de Dolar İşareti Kullanımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu linke tıklayın.

Koşullu Biçimlendirme Formül kullanımda örneğin, D2 hücresindeki Sipariş Tutaru 10000'den yukarı olan değerlerin satırlarını boyamak için şöyle bir formül kullanabilirsiniz: =$D2>=10000. Burada, $ işareti olan D2 hücresi, formülün sadece D2 hücresine uygulanmasını sağlar ve diğer hücrelere uygulanmaz.

Bu formül, D2 hücresine bakar ve D2 hücresindeki değer 10000 den büyük ise, seçmiş olduğumuz alanın 2. satırını biçimlendir. Sonra D3 hücresine iner ve aynı formülü uygular. 

Excel'in Koşullu Biçimlendirme özelliklerinin nasıl kullanıldığını öğrenmek için vidoport üzerindeki Koşullu Biçimlendirme eğitim videolarımıza göz atın. 

Excel Formüllerinde Dolar İşareti Neden Kullanılır?

Excel Formüllerinde dolar işareti kullanma nedeni, hücre referanslarını mutlak hale getirmektir.

Excel'de hücreler, sütun harfi ve satır numarasından oluşan bir adresle belirlenir. Örneğin, A1 hücresi, A sütununda 1. satırdadır. Hücrelerin adresleri, formüllerde kullanılırken önemlidir. Ancak, bir hücre adresi bir formülün kopyalandığı başka bir hücreye taşındığında değişebilir.

Dolar işareti ($) kullanarak, hücre referanslarını mutlak hale getirebiliriz. Bu, hücre referansının herhangi bir yönde değişmesini engeller ve formülün kopyalandığı her hücrede aynı kalmasını sağlar. Tüm satırı koşullu biçimlendirme ile boyarken, dolar işaretini kullanarak, koşulun sağlandığı her hücrenin tüm satırını boyamasını sağlayabiliriz.

 

 

 

En Başa Dön