Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel #YOK Hatası: Nedenleri ve Hızlı Çözüm Yolları

Excel #YOK Hatası: Nedenleri ve Hızlı Çözüm Yolları
02 Kasım, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel #YOK Hatası: Nedenleri ve Hızlı Çözüm Yolları

Excel'de #YOK Hatasının Nedenleri ve Çözümleri

Excel, veri analizi ve hesaplama konusunda dünya çapında kullanılan güçlü bir araçtır. Ancak bazen, formüller beklediğimiz sonuçları vermek yerine hata kodları üretebilir. Bu hata kodlarından biri de "#YOK" hatasıdır. Bu blog yazısında, #YOK hatasının ne olduğunu, neden ortaya çıktığını ve bu hatanın nasıl giderilebileceğini ele alacağız.

#YOK Hatası Nedir?

Excel'de #YOK hatası, genellikle bir arama işlevi olan ÇAPRAZARA, DÜŞEYARA, YATAYARA, ARA veya KAÇINCI gibi işlevler kullanıldığında ve aranan değer veri setinde bulunamadığında ortaya çıkar. Bu hata, işlevin aradığı değeri mevcut veri aralığında bulamamasından yada yazım farklılığından, sonunda-başında boşluk olması gibi durumların bir işaretidir.

#YOK Hatasının Yaygın Nedenleri

  • Yanlış Yazılmış Bir Değer: Arama kriteri olarak kullanılan değer, veri setindeki değerlerle tam olarak eşleşmiyorsa bu hata ile karşılaşılabilir.Örneğin bir hücre Ali Can yazarken, diğer hücre Ali  Can yazıyor olabilir. Her ikisi de aynı gibi görünse de 2. Ali Can ifadesinin arasında iki boşluk bulunmaktadır.
  • Format Uyuşmazlığı: Aranan değer metin formatındaysa ve sayı olarak arama yapılıyorsa veya tam tersi bir durum söz konusuysa hata alınabilir.
  • Görünmeyen Karakterler: Hücredeki veri, görünmeyen karakterler içerebilir, bu da arama işlevinin doğru çalışmamasına neden olur.
  • Yanlış Aralık Seçimi: Arama işlevinin bakması gereken aralık yanlış belirlenmişse hata alınabilir.

#YOK Hatasının Çözümleri

1. Değerleri Kontrol Edin

Aranan ve arama yapılan değerlerin tam olarak eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Büyük/küçük harf duyarlılığı ve ekstra boşluklar gibi detaylara dikkat edin.

2. Formatları Düzenleyin

Veri setinizdeki ve arama kriterinizdeki formatların tutarlı olduğundan emin olun. Metin olarak arama yapmak istiyorsanız, her iki değerin de metin formatında olduğundan emin olmalısınız.

3. Görünmeyen Karakterleri Temizleyin

KIRP (TRIM) ve TEMİZ (CLEAN) gibi işlevleri kullanarak hücrelerdeki görünmeyen karakterleri temizleyin.

4. Doğru Aralığı Seçin

Arama işlevinizin doğru hücre aralığına baktığından emin olun. Arama işlevinizi doğru hücre aralığını içerecek şekilde güncelleyin.

5. Hata Yakalama İşlevlerini Kullanın

EĞERHATA (IFERROR) işlevini kullanarak #YOK hatasını yakalayabilir ve yerine geçerli bir değer veya özel bir mesaj gösterebilirsiniz.

Excel'de #YOK hatasıyla karşılaşmak bazen kaçınılmaz olabilir, ancak bu sorunu çözmek genellikle basit birkaç adım gerektirir. Hatayı düzeltmek için yukarıda belirtilen yöntemlerden herhangi birini deneyebilirsiniz. Unutmayın, dikkatli bir şekilde değer ve format kontrolü, bu tür hataların önüne geçmenin anahtarlarındandır.

Bu konuda daha fazla bilgi almak istiyorsanız, Excel kullanımı hakkında daha fazla ipucu ve yöntem için blogumuzu takip etmeye devam edin. vidoport üzerindek Excel Formüllerinin anlatıldığı eğitim setimizi izleyerek Excel formülleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. 

En Başa Dön