Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Geçici Vergiye Dahil Olmayan Mükellefler Kimlerdir?

Geçici Vergiye Dahil Olmayan Mükellefler Kimlerdir?
01 Mart, 2024 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Geçici Vergiye Dahil Olmayan Mükellefler Kimlerdir?

Geçici Vergi Nedir?

Geçici vergi, Türkiye'de mükelleflerin belirli dönemlerde, genellikle çeyrek dönemlerde, hesapladıkları vergi matrahları üzerinden ödemek zorunda oldukları bir vergi türüdür. Bu sistem, mükelleflerin yıl sonunda ödeyecekleri yıllık gelir veya kurumlar vergisinin bir nevi ön ödemesi olarak işlev görür. Geçici vergi, yıl içinde elde edilen gelirin ve yapılan faaliyetlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan vergi yükünün daha düzgün bir şekilde dağıtılmasını amaçlar.

Geçici vergi dönemleri, genellikle yılın dört çeyreğine denk gelen Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül ve Ekim-Aralık dönemlerini kapsar. Mükellefler, bu dönemlerde elde ettikleri gelir üzerinden hesaplanan geçici vergiyi, dönem sonunu takip eden ayın 17'sine kadar (bu tarih değişebilir) ilgili vergi dairelerine ödemek zorundadır.

Geçici verginin hesaplanması ve ödenmesi, mükelleflerin yıl içinde elde ettiği gelirin ve gerçekleştirdiği faaliyetlerin vergi dairesi tarafından düzenli olarak izlenmesini sağlar. Bu, hem vergi kaçırma ihtimalini azaltır hem de mükellefin yıl sonunda büyük bir vergi yükü ile karşılaşmasının önüne geçer. Yıl sonunda, mükellef tarafından ödenen geçici vergiler, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde hesaplanan vergiden mahsup edilir. Eğer geçici vergiler, yıllık vergiden fazla ödenmişse, fazla ödenen miktar mükellefe iade edilir veya gelecek dönemlerde ödenecek vergilerden mahsup edilir.

Geçici Vergiye Dahil Olmayan Mükellefler Kimlerdir?

Türkiye'de geçici vergiye tabi olmayan mükellefler genellikle şunları içerir:

  1. Gelir Vergisi Mükellefleri:

    • Ücret gelirleri dışındaki diğer gelir vergisi mükellefleri, eğer sadece gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, zirai kazançlar ve diğer kazanç ve iratlar gibi belirli gelir türlerinden kazanç elde ediyorlarsa geçici vergiye tabi tutulmazlar.
    • Ücret geliri elde edenler, genellikle gelir vergisi kesintisi (stopaj) yoluyla vergilendirilirler ve ayrıca geçici vergi ödemezler.
  2. Kurumlar Vergisi Mükellefleri:

    • Tam mükellefiyete tabi olmayan yabancı kurumların Türkiye'deki işletme kazançları ve serbest meslek kazançları, eğer Türkiye ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması gereğince muaf tutulmuşlarsa, geçici vergiye tabi olmayabilir.
    • Bazı özel kurumlar, vakıflar ve dernekler gibi belirli kurumlar, vergi kanunları gereğince belirli şartlar altında geçici vergiden muaf tutulabilirler.
  3. Diğer İstisnalar:

    • Küçük mükellefler, yani belirli bir gelirin altında kazanç elde eden ve dolayısıyla basit usulde vergilendirilen mükellefler, geçici vergi ödemezler.
    • Tarım işletmeleri, belirli koşullar altında ve belirli bir gelir düzeyine kadar, geçici vergiden muaf tutulabilirler.

Yukarıda listelenenler, genel durumlar olup, özel durumlar ve istisnalar için Türkiye'nin güncel vergi mevzuatı incelenmelidir. Geçici vergi yükümlülükleri ve muafiyetler, zamanla ve mükellefin özel durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, kişisel veya kurumsal vergi durumunuz hakkında en doğru bilgiyi almak için bir vergi danışmanına veya resmi vergi dairelerine başvurmak en doğrusudur.

Geçici Vergiye dahil olmayan mükellefler konusunu öğrenmek için bu linkte tıklayabilirsiniz. Diğer muhasebe eğitimleri için Muhasebe eğitimleri için vidoport.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

En Başa Dön