Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Pivot Tablo Tarih Sorunu Nasıl Çözülür?

Pivot Tablo Tarih Sorunu Nasıl Çözülür?
04 Ağustos, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Pivot Tablo Tarih Sorunu Nasıl Çözülür?

Excel Pivot Tablo'da Tarihler

Excel pivot tablo oluşturduğumuz ve tarihleri sütunlara yada satırlara koyduğumuzda 2013 üstü Excel versiyonlarında yıllara göre gruplamanın otomatik olarak yapıldığını görürüz.

Pivot Tablo oluşturduğumuzda kaynak verimizin bulunduğu tablolarda Pivot Tablo oluştururken, tarihleri sütun veya satıra koyduğumuzda gruplama olmadığını görürüz. Bazı durumlarda ise herhangi bir tarihin üzerinde sağ buton gruplandır seçeneğini seçtiğimiz zamanda “Pivot table seçili kısım gruplandırılamaz” hatası aldığımız görürüz.

Pivot Tablo tarih Formatı değiştirme, Excel pivot tarih sorunu, Pivot tabloda tarih Formatı, Pivot table tarih gruplandırma gibi arama terimleri ile Google’da da sık sık bu kelimeler aranmaktadır. Buradaki Sorunun Kaynağı ise: Tarih Formatı Düzgün Olmadığındandır.

Excel'de pivot tablolarda tarih formatı değiştirme konusunda en yaygın sorunlardan biri, kaynak veri listesindeki tarihlerin düzgün bir formatta olmamasıdır. Excel, tarihleri anlamak ve doğru bir şekilde işlemek için belirli bir tarih formatına ihtiyaç duyar. Eğer kaynak listedeki tarihler bu formata uygun değilse, pivot tabloyu oluştururken ve tarih gruplandırma yaparken sorunlar ortaya çıkabilir. Seçili kısım gruplandırılamaz hatası gibi sorular 2 nedenden kaynaklanır.

Bknz: Excel'de A'dan Z'ye Pivot Tablo Kullanım eğitimleri

Bunlar:

1- Pivot tablo oluşturmak için kullandığımız tablodaki tarih sütununda bulunan verilerin görünümlerinin tarih formatında olması ama biçimlerinin tarih formatında olmamasından kaynaklanır. Eğer tarihler tarih formatında görünüyor ama bir kaç tane tarih içeren hücreyi seçtiğiniz de sağ alt köşede sadece Say ifadesini görüyorsanız, Tarihleri tekrar tarih formatına döndürmek için: Tarihlerin olduğu aralığı seçin ve Veri - Metni Sütunlara Dönüştür'ü seçin. İleri ve Son düğmelerine tıklayın. Daha sonra Pivot Tablonuzda aşağıda anlatıldığı gibi Tümünü yenile diyerek yenileme ve gruplama işlemini yapabilirsiniz. 

2- Tarih sütununda yanlış yazılan bir tarihten kaynaklanır.

Yukarıdaki resimdeki Excel tablosunda Satıra eklediğimiz tarihlerin gruplanamamasının nedenir, en üstte karşımıza gelen 29.02.2022 tarihidir. Şubat ayı 2022'de Şubat ayı 28 çektiği için, Excel gruplama hatası verir. Kaynak verideki Tarih sütunundaki bu hatayı düzelttikten sonra, pivot tablomuzun olduğu tabloya dönerek, tümünü yenile düğmesine basmanız gerekir. 

Tümünü Yenile düğmesine bastıktan sonra, Tarih değerlerinin üzerinde sağ buton Gruplandır seçeneğini kullanabilirsiniz. 

En Başa Dön