Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Sorgu Ekranlarında Sütunları Birleştirmek

Sorgu Ekranlarında Sütunları Birleştirmek
29 Aralık, 2022 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Sorgu Ekranlarında Sütunları Birleştirmek

Excel'in 2016 versiyonları ile birlikte yoğun olarak kullanmaya başladığımız Sorgu Ekranları özellikleri ile Excel dosyalarını alma, verilerini birleştirme ve farklı işlemler yapma oldukça kolaylaştı. Kapalı bir Excel dosyasından verileri alarak, üzerinde farklı işlemer yapıp, raporlamalar yapmak artık sorgu ekranları özelliği ile oldukça kolay bir hale geldi. 

Sorgu Ekranları ile Sütunları Birleştime Nasıl Yapılır?

Sorgu ekranlarına aldığımız tablolarda sütunları birleştirmek için Sütun Ekle sekmesinde yer alan Sütunları Birleştir özelliği kullanılır.

Örneğin aşağıdakine benzer bir tablonuzun olduğunu düşünelim. 

Bu tablodaki A sütununda yer alan Sipariş Kod sütunu ile B sütununda yer alan Numarası başlığındaki verileri araya tire işareti koyarak birleştirmek için sorgu ekranlarındaki Sütun Ekle kısmında bulunan Sütunları Birleştir özelliği kullanabiliriz. 

Öncelikle bu tabloyu Sorgu ekranlarına almak için tablonun içine tıklayalım ve Veri menüsünden Al ve Dönüştür kısmından Tablo'dan veya Aralıktan ifadesine tıklayın. 

Sorgu ekranlarına tablonuzun geldiğini görürüsünüz. 

Birleştirmek istediğiniz sütunları seçtikten sonra Sütun Ekle sekmesinden Sütunları Birleştir düğmesine basın. 

Birleştirmek istediğiniz sütunları seçtikten sonra Sütün Ekle menüsünden Sütunları Birleştir düğmesine basın. Karşınıza sütun birleştirme menüsü açılacaktır. 

Karşınıza açılan Sütun Birleştirme menüsündenki Ayırıcı kısmından seçtiğiniz sütunlar arasına hangi ayırıcı ifadeyi kullanarak birleştirme yapacağınızı seçmeniz gerekir.  Burada eğer - gibi özel bir birleştirici kullanmanız gerekirse Özel seçeniği seçmeniz gerekir. 

Birleştireceğiniz sütunlar arasındaki ifadeyi Ayırıcı kısmında belirledikten sonra birleştirme yapmak istediğiniz sütunun adını girmeniz gerekir. Burada yazan ismi olduğu gibi bırakabileceğiniz gibi istediğiniz bir sütun ismi verebilirsiniz. Buraya uygun bir sütun ismi verdiktensonra Tamam düğmesine tıkladığınızda sütununuzun birleştirilerek, verdiğiniz isimle tablonuza eklendiğini görürsünüz.

Birleştirme işlemi yaptıktan sonra, birleştirdiğiniz sütunları silebilirsiniz. Verinizi Excel'e aktarmak için Dosya menüsünden Kapat ve Yükle düğmesine basmanız yeterlidir. 

Sorgu ekranları, yakın gelecekte Excel'de en yoğun kullanacağınız Excel özelliklerinden birisi olacaktır. Sorgu ekranlarının kullanımlarını vidoport üzerindeki bu konu için özel hazırlanmış eğitim setlerimiz ile öğrenebilirsiniz. 

Eğitmenlerimizden Ömer BAĞCI'nın anlatımıyla Excel Sorgu Ekranları ve Power Query dersleri

Eğitmenlerimizden Müslüm GÜZEL'in anlatımıyla Excel'de Sorguları Kullanma Dersleri 

Power BI Kullanımını merak ediyorsanız Power BI eğitim setimize göz atın. 

 

 

En Başa Dön