Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel'de Dolar ($) İşareti Nerede, Neden ve Nasıl Kullanılır?

Excel'de Dolar ($) İşareti Nerede, Neden ve Nasıl Kullanılır?
25 Kasım, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel'de Dolar ($) İşareti Nerede, Neden ve Nasıl Kullanılır?

Excel'de Dolar İşareti Neden Kullanılır?

Microsoft Excel'de dolar işareti ($), formüllerde hücre referanslarını belirli bir şekilde kısıtlamak için kullanılır. Dolar işareti, hücre referanslarının "mutlak-Sabit" veya "karışık-Göreceli" olmasını sağlar. Excel'de Dolar işareti kullanımı, formüllerin kopyalanıp başka hücrelere yapıştırıldığında referansların nasıl davranacağını belirlemede kullanıllır.

  1. Mutlak Referanslar ($A$1): Dolar işareti hem sütun harfine hem de satır numarasına eklenirse, bu bir mutlak referans oluşturur. Bu, formülün kopyalandığı her yerde, referansın hep aynı hücreye işaret etmesini sağlar. Örneğin, =$A$1 formülü başka bir hücreye kopyalandığında, her zaman A1 hücresine referans verir.
  2. Karışık Referanslar ($A1 veya A$1): Dolar işaretini yalnızca sütun harfine veya satır numarasına eklemek, karışık bir referans oluşturur. Örneğin, $A1 formülü, A sütununu sabit tutar, ancak satır numarası değişebilir. A$1 ise, 1. satırı sabit tutar, ancak sütun değişebilir.
  3. Neden ve Nerede Kullanılır:
  • Tabloların Genişletilmesi: Formülleri bir tablonun diğer hücrelerine kopyalarken sabit değerlere veya hücrelere referans vermek isteyebilirsiniz.
  • Formüllerin Taşınması: Bir formülü başka bir yere taşıdığınızda, bazı referansların değişmemesini sağlamak için kullanılır.
  • Dinamik Tablolar: Birden fazla hücreye uygulanan formüllerde, bazı referansların sabit kalması gerekebilir.

Kullanım Örnekleri:

  • Eğer A1 hücresinde bir değer ve B1 hücresinde =$A$1 formülü varsa, B1 hücresini başka bir yere taşısanız veya kopyalasanız bile, formül her zaman A1 hücresine bakar.
  • Eğer bir hücrede =SUM($A$1:A10) formülü varsa, bu formülü aşağı doğru kopyaladığınızda, toplama her zaman A1'den başlar, ancak son hücre değişir (örneğin A11, A12, vb.).

Excel'de dolar işaretinin kullanımı, özellikle büyük ve karmaşık tablolarla çalışırken büyük kolaylık sağlar ve hata yapma olasılığını azaltır.

vidoport üzerinde Dolar işareti kullanımının anlatıldığı eğitim videolarına bu linkten erişebilirsiniz.

En Başa Dön