Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel'de formüllerin önündeki - - işaretlerinin anlamı nedir?

Excel'de formüllerin önündeki - - işaretlerinin anlamı nedir?
18 Eylül, 2022 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel'de formüllerin önündeki - - işaretlerinin anlamı nedir?

Excel'de Kullanılan -- İşaretinin Anlamı Nedir?

Excel'i kullanırken bazı formüllerin önünde iki tane -- işaretinin olduğunu görürsünüz. İlk başlarda kafa karıştıran bu özellik, yoğun olarak formüller ile çalışan Excel kullanıcıların sevdiği ve işlerini hızlandıran bir kullanımdır.

Formüllerin önünde gördüğümüz - - simgeleri, aslında -1*-1 demektir. Formülleri kullanırken metin formatındaki verileri sayısal formata dönüştürmek için -- işareti kullanılır. Formülün önündeki - - işareti -1*-1 ile formül değerini çarp demektir. -1*-1=1 olduğundan ifade 1 ile çarpılarak sayısal değere dönüştürülür.

Aşağıdaki örneği incelersek A sütununda bulunan değerleri sağdan 2 hanesini bir Eğer formülü ile ilgili işleme tabi tutacaksak, - - işaretini kullanmamız gerekir. 



Yukarıdaki Formülü incelersek, yapılmak istenen, A sütundaki ürün kodlarından sonu 50 ve üstü olan ürünlere prim vermek isteniyor.

Sorun ise A sütunundaki değerlerin harf ve rakamlardan oluşmasıdır. Burada =SAĞDAN(A3;2) formülünü kullandığımızda, örneğin ilk değer için 43 rakamına ulaşırız, fakat Excel bu 43 değerini rakam olarak algılamaz ve metin olarak değerlendirir. SAĞDAN Formülünün önüne -- işaretini koyarak, SAĞDAN(A3;2) ifadesinin sonucunu 1 ile çarparız. Bu sayede metin Sağdan(A3;2) işlevinden metin olarak karşımıza gelen 43 değeri 1 ile çarpılarak sayısal ifadeye dönüşür ve formülümüzdeki EĞER Formülü de doğru sonuç verir.

SAĞDAN Formülünü içeren, eğitim videolarımıza erişmek için buradaki linke tıklayabilirsiniz.

Excel Formüllerinin ortak kullanımlarını öğrenmek isterseniz de buradaki linke tıklayabilirsiniz.


 

En Başa Dön