Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel'de İleri Seviye: İndis ve Kaçıncı İşlevlere Giriş

Excel'de İleri Seviye: İndis ve Kaçıncı İşlevlere Giriş
29 Kasım, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel'de İleri Seviye: İndis ve Kaçıncı İşlevlere Giriş

Excel İle İleri Seviyeye Geçin: İndis ve Kaçıncı İşlevlerini Öğrenin

Uyandığınızda ilk işiniz hangisi oluyor? Bir çoğumuzun ilk işi kahve makinesini yakıp, uyanma moduna geçmek olacaktır. Peki tahmin ettiğimizden daha karmaşık olan kahve makinemizi sorunsuz bir şekilde çalıştırmak için nelere ihtiyacımız var? İşte bu noktada Excel işlevselliği karşımıza çıkıyor. 

Arama ve Başvuru Formülleriyle Excel'de Nasıl Verimli Olunur?

Excel Arama ve Başvuru Formüllerini Öğrenin eğitim setimizle, veri arama ve başvuru formülleri konusunda ileri seviye yetenekler edinebilirsiniz. Bu formüller sayesinde, karmaşık veri setlerini yönetmek ve analiz etmek çok daha kolay ve hızlı bir hale geliyor.

İndis ve Kaçıncı İşlevleri Nasıl Kullanılır?

Excel'de "INDIS" (INDEX) ve "KAÇINCI" (MATCH) formülleri, genellikle birlikte kullanılarak veri setlerinden belirli bilgileri çekmek için oldukça güçlü araçlar sunar. İşte bu iki formülün nasıl kullanılacağına dair bir rehber:

INDIS Formülü

Sözdizimi: INDIS(dizi, satır_numarası, [sütun_numarası])

  • dizi: Arama yapacağınız hücre aralığı.
  • satır_numarası: Dizideki ilgili satırın numarası.
  • sütun_numarası (opsiyonel): Dizideki ilgili sütunun numarası.

Bu formül, belirtilen dizi içindeki spesifik bir hücrenin değerini döndürür.

KAÇINCI Formülü

Sözdizimi: KAÇINCI(aranan_değer, aralık, [eşleştirme_türü])

  • aranan_değer: Aradığınız değer.
  • aralık: Arama yapacağınız hücre aralığı.
  • eşleştirme_türü (opsiyonel):
    • 1 veya boş bırakılırsa, aralıkta aranan değere eşit veya ondan küçük son değeri döndürür (aralığın sıralı olması gerekir).
    • 0, tam eşleşme arar.
    • -1, aralıkta aranan değere eşit veya ondan büyük ilk değeri döndürür (aralığın sıralı olması gerekir).

Bu formül, belirtilen aralık içinde aranan değerin konumunu (satır/sütun numarası) döndürür.

Birlikte Kullanımı

INDIS ve KAÇINCI formüllerini birleştirerek, dinamik aramalar yapabilir ve karmaşık veri setlerinde istediğiniz bilgiyi kolayca bulabilirsiniz. Örneğin, bir tabloda belirli bir ismin bulunduğu satırı ve o satırda yer alan belirli bir sütundaki değeri çekmek isteyebilirsiniz.

Örnek Kullanım: Varsayalım ki A sütununda isimler ve B sütununda ilgili e-posta adresleri bulunuyor. "Ahmet"in e-posta adresini bulmak istiyoruz.

  • KAÇINCI formülü ile "Ahmet"in satır numarasını buluruz: KAÇINCI("Ahmet", A:A, 0)
  • Bu satır numarasını INDIS formülüne aktarırız: INDIS(B:B, KAÇINCI("Ahmet", A:A, 0))

Bu örnek, "Ahmet"in bulunduğu satırı bulur ve o satırdaki e-posta adresini döndürür. Bu yöntem, büyük veri tablolarında hızlı ve etkili bir şekilde arama yapmak için oldukça yararlıdır.

'İndis ve Kaçıncı işlevlerinin kullanımı (Farklı Örnek)' dersimizde, bu iki kritik işlevin kullanımı detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Bu işlevler, veri analizi ve veri manipülasyonu konusunda size çıkan birçok sorunu çözme yeteneği kazandıracaktır.

Excel'de ustalaşmak ve tüm bu yeteneklere sahip olmak için, Excel Eğitimlerimiz ile başlayabilirsiniz. Ayrıca, tüm eğitim setlerimize ve daha fazlasına erişim sağlamak ve kendinizi geliştirmeye devam etmek için Yıllık Üyelik seçeneklerimizi inceleyebilirsiniz. İleri seviye Excel yeteneklerinizi geliştirin ve verimliliğinizi artırın!

Vidoport size bir dizi kullanışlı Excel eğitimleri sunar. Yıllık Üyelik satın alarak tüm bu eğitimlere sınırsız erişim sağlayabilirsiniz. Kendinizi bu konuda geliştirmek ve daha ileri seviyede Excel yeteneklerinizi artırmak için  
Yıllık Üyeliğimiz tam size göre!

En Başa Dön