Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel ÇAPRAZEŞLEŞTİR formülü

Excel ÇAPRAZEŞLEŞTİR formülü
03 Eylül, 2022 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel ÇAPRAZEŞLEŞTİR formülü

Excel 365 versiyonlarında kullanmaya başladığımız ve önceki versiyonlarda kullanılan KAÇINCI Formülünün yerine geçen ÇAPRAZEŞLEŞTİR formülü, bir verinin listedeki konumunu-sırasını bulmak amacıyla kullanılır. Burada sıra ifadesi bir büyüklük küçüklük anlamında değil, liste içindeki konumu anlamındadır.

ÇAPRAZEŞLEŞTİR formülünde varsayılan değer olarak tam eşleme aktif olduğu için KAÇINCI formülünde yazdığımız gibi bu formülde en sonda 0 yazmak zorunluluğu bulunmamaktadır. 

KAÇINCI ve ÇAPRAZEŞLEŞTİR Formüllerinin Karşılaştırması

1- KAÇINCI Formülünü kullandığınız zaman tam eşleme sağlamak için formülün sonuna 0 yazmak zorunda kalırsınız. Bu zorunluluk ÇAPRAZEŞLEŞTİR Formülünde bulunmamaktadır. 

2- KAÇINCI yukarıdan aşağıya doğru arama yaparken, ÇAPRAZEŞLEŞTİR Formülü, hem yukarıdan aşağıya, hemde aşağıdan yukarıya doğru arama yapar.

ÇAPRAZEŞLEŞTİR Formülünün genel kullanımı:

=ÇAPRAZEŞLEŞTİR (Aranan_Değer, Aranan_Aralık, [Eşleştirme_Modu], [Arama_Modu]) şeklindedir.

vidoport.com üzerinde ÇAPRAZEŞLEŞTİR formülünün kullannımmınnı öğrenmek için aşağıdaki resmin üzerine tıklayabilirsiniz.

ÇAPRAZEŞLEŞTİR Formülü Örnek

Excel 365 ile kullanmaya başladığımız ÇAPRAZEŞLEŞTİR formülünü uygulamalı olarak öğrenmek için aşağıdaki örnek üzerinden ilerleyebilirsiniz. 

www.vidoport.com/egitimkitap.xlsx dosyamızı indirelim ve Sayfa3’e geçelim.

Sayfa3’te E2 hücresindeki Arenko ifadesinin sırasını bulmak için ÇAPRAZEŞLEŞTİR işlevini aşağıdaki gibi kullanmanız gerekir.

=ÇAPRAZEŞLEŞTİR(E2;B2:B17;0;1) şeklinde kullanırız.

Burada:

E2 aranan, sırasını bulmak istediğimiz değerdir.

B2:B17 E2 değerinin arandığı aralıktır.

0 Tam Eşleme yapmak için kullanılır.

1 aramanın Yukarıdan aşağıya doğru olacağını söyler.

Excel 365 Formüllerini Nasıl Öğreniriz?

Excel 365 versiyonları ile birllikte kullanmaya başladığımız ÇAPRAZEŞLEŞTİR formülü eğitim videolarına erişmek için bu linkten yararlanabilirsiniz. vidoport üzerinde Excel'in yeni formüllerinin anlatıldığı eğitim setimize göz atmak isteyebilirsiniz. Excel'in 365 kullanım eğitim videoları eğitim setimizi bu linke tıklayarak inceleyebilirsiniz. 

En Başa Dön