Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

İNDİS ve KAÇINCI Formüllerinin Kullanımı

İNDİS ve KAÇINCI Formüllerinin Kullanımı
18 Eylül, 2022 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

İNDİS ve KAÇINCI Formüllerinin Kullanımı

İNDİS ve KAÇINCI Formüllerinin Kullanımı

Excel'i kullanmaya başladığınızda formüllerinin gücünü hemen farkedersiniz.  Excel'de yaptığınız hesaplamaların fonksiyonlar - İşlevler- Formüller- diye de kullanılan Excel fonksiyonları ile oldukça kolaylaştığını ve hatasız işlem yaptığını görürsünüz.

Excel formülleri, Excel fonksiyonları diye de bilinen Excel işlevleri, konularına göre gruplara ayrılmıştır. Matematiksel Formüller, Metin Formülleri, Tarih ve Saat formülleri, İstatistiksel formülleri gibi ana gruplara ayrılan işlevlerin bazıları tüm Excel kullanıcıları tarafından bilinirken, bazıları sadece ihtiyaç duyanlar tarafından bilinir.

Excel'de Toplam alma amacıyla kullanılan Topla işlevi, En büyük değeri bulmak için kullanılan Mak işlevi gibi işlevler basit kullanımları ile tüm Excel kullanıcıları tarafından bilinir. Tüm Excel kullanıcılarının bilmek istediği işlevler de vardır. Bu işlevlerin başında DÜŞEYARA FORMÜLÜ gelir.  Düşeyara işlevi hemen hemen her Excel kullananın bilmek istediği bir fonksiyondur. İngilizcesi VLOOKUP olan DÜŞEYARA fonksiyonu iki tabloyu birleştirme, bir tabloda olan, diğer tabloda olmayan değerleri getirtme gibi işlemleri rahatlıkla yapar. 

Excel'in özellikle Dashboard Raporlama yapanlarının bilmek istediği işlevlerin başında Excel de çok şarta bağlı toplam almaya yarayan Çoketopla işlevi vardır. Birden fazla şarta bağlı toplam almak, iki tarih arasındaki toplamları bulmak gibi farklı amaçlar için kullanılan ÇOKETOPLA FORMÜLÜ, pivot tablo ile oluşturamadığımız kolaylıkları bize sağlar. Pivot Tablo oluşturduğunuzda araya satır, sütun ekleme yapamazken, ÇOKETOPLA Formülü ile oluşturulmuş tablolarda satır ekleme, sütun ekleme gibi işlemler rahatlıkla yapılabilir.

Bknz: Excel DÜŞEYARA formülü nasıl çalışır, Düşeyara kullanımı

Düşeyara formülünü kullanarak rahatlıkla yapamadığımız bazı tablolarda vardır. Örneğin aşağıdaki gibi bir tabloda Düşeyara işlevi aradığımız değeri bulur ama, Veri Doğrulama ile gelmiş olan değerleri değiştirdiğimiz zaman, Düşeyara formülünü yeniden düzenlememiz gerekir. 

Excel'in çok güzel bir özelliği olan Veri Doğrulama nasıl kullanılır?

İndis Formülü Neden Var?

Bu tabloda, G3 hücresinde seçtiğini Ürün ismini ve H3 hücresinde seçtiğiniz Renk değerini bulmak için Düşeyara işlevi çok rahat kullanılmaz. Her renk, değişiminde Düşeyara formülünü yeniden ayarlamanız gerekir. 

Bu tabloda seçtiğiniz Ürün ve Renk değerin B2:E14 aralığındaki değerini daha kolay şekilde buldurmak için İndis ve Kaçıncı formülü ile birlikte kullanılmalıdır. 

➡ Excel'de İNDİS Formülünün kullanımını videolar ile öğrenmek isterseniz bu linke tıklayabilirsiniz. 

J3 hücresine tıkladıktan sonra aşağıdaki formülü yazarak, Enter tuşuna bastığınızda sonucun geldiğini görürsünüz. 

=İNDİS($C$3:$E$14;KAÇINCI(G3;$B$3:$B$14;0);KAÇINCI(H3;$C$2:$E$2;0))

Bu formülü parçalayarak incelemek istersek:

=İNDİS($C$3:$E$14  - ifadesi C3:E14 aralığındaki verilerde değer aradığımızı söyler. Burada hangi değeri aradığımız Kaçıncı işlevlerinden gelecek sonuca göre İndis getirecektir. 

KAÇINCI(G3;$B$3:$B$14;0) - İlk Kaçıncı formülü, G3 hücresinde seçtiğimiz değerin, B3:B14 aralığında tam eşleme yöntemiyle (sondaki 0 ifadesi bunu sağlar) kaçıncı sırada olduğunu getirir. 

KAÇINCI(H3;$C$2:$E$2;0) - İkinci Kaçıncı formülü, H3 hücresinde seçtiğimiz değerin, C2:E2 aralığında tam eşleme yöntemiyle (sondaki 0 ifadesi bunu sağlar) kaçıncı sırada olduğunu getirir. 

Excel formül bilginizi ve genel Excel bilginizi arttırmak için vidoport üzerindeki Excel eğitimlerimizden yararlanabilirsiniz. Excel eğitimlerimize göz atmak için tıklayınız

Bu Excel formülünde yer alan Kaçıncı fonksiyonlarını seçerek, F9 tuşuna bastığımızda, Kaçıncı fonksiyonlarının değerleri karşımıza gelecektir. Kaçıncı formüllerinin tek tek tamamını seçerek F9 tuşuna bastığınızda İndis formülü aşağıdakine benzer şekilde olacaktır. 

=İNDİS($C$3:$E$14;2;3)

Bu formül artık, C3:E14 aralığında 2 Satır, 3 Sütundaki değeri getirir. 

Sonucun 421 olarak karşımıza geldiğini görürsünüz. 

Burada Düşeyara fonksiyonu yerine, İndis Kaçıncı kullanmamızın kolaylığı, G3 ve H3 hücresindeki Ürün ve Renk değerlerini değiştirdiğinizde Miktar değeri olan I3 hücresindeki değerin otomatik olarak değişmesidir. 

vidoport.com üzerinde yer alan yukarıda anlatılan İNDİS ve KAÇINCI Formüllerinin kullanımlarını Excel eğitim videoları ile adım adım uygulayarak öğrenebilirsiniz.  



 

En Başa Dön