Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel Fiyat Endeksi nasıl hesaplanır?

Excel Fiyat Endeksi nasıl hesaplanır?
18 Eylül, 2022 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel Fiyat Endeksi nasıl hesaplanır?

Excel'de Fiyat Endeksi Hesaplama

Excel programının en güçlü olduğu alanlardan birisi, istatistiksel hesaplamalar yapmaktır. İyi bir Excel Dashboard Rapor oluşturabilmeniz için, Excel'in Pivot Tablo, Düşeyara, Grafikler, İndis- Kaçıncı işlevleri, Çoketopla, Çokeğer işlevleri gibi işlevlere ve konulara hakim olmanızın yanısıra, istatistik bilginizin de olması gerekir. Örneğin Excel'de satış temsilcilerinin verdiği fiyatları kendisi arasında kıyaslamak için sadece, Toplam alma, ortalamasını bulma gibi işlemler, doğru yorumlama yapmak için yeteli olmayabilir.  Excel'de raporlamalar yapıyorsanız, maliyet hesabı gibi işlemler ile uğraşıyorsanız, İstatistik konularda bilgi edinmenizde yararlı olacaktır.

Excel'de çok bilinmeyen bir konu olan Fiyat İndeksi hesaplamasını nasıl yaparız? Örnek olarak aşağıdaki ürünün, farklı aylarda alınmış olan fiyatlarının olduğunu düşünelim. Bu fiyatları kendi içinde karşılaştırma yapmak istersek, yani hangi ay, diğer aylara göre % kaçlık bir fark oluşturmuş gibi bir değeri bulmak fiyat indeksini bulmak gerekir.

*Fiyat endeksinin hesaplanma detayları için Prof. Dr. Erkan IŞIĞIÇOK hocanın Betimsel İstatistik kitabını inceleyebilirsiniz. 

Aşağıdaki ürün listesinde, aylık bazlı satış rakamlarının ortalamasını bularak, ortalama satış rakamları arasındaki farkını bulabiliriz. 



D3 hücresine tıklayın ve aşağıdaki formülü uygulayın. 

=C3/ORTALAMA($C$3:$C$9)*100-100

Bu formülü uyguladığınız da aşağıdaki sonuçla karşılaşırsınız. 



Bu fomrülü aşağıya doğru kopyaladığınızda sonucu aşağıdaki gibi görürsünüz.

Burada değerleri pozitif veya negatif olarak görebilirsiniz.



Bu tablo'da, Ocak ayındaki 1,55 lik değeri. Ocak ayı satışının / satın alma değerinin diğer aylara göre yüzde 1.55 daha fazla (daha yüksek) olduğu olarak yorumlayabiliriz. 

vidoport.com üzerindeki Fiyat Endeksi hesaplama eğitim videomuzu izleyerek bu fiyat endeksinin nasıl bulunduğunu izleyebilir, örnek dosyayı indirebilirsiniz. 

vidoport üzerindeki  diğer Excel eğitimlerimize göz atmak için buradaki linke tıklayabilirsiniz. 


 

En Başa Dön