Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel'de Toplama Formülleri: Kolay Adımlarla Topla, ETOPLA ve ÇOKETOPLA Kullanımı

Excel'de Toplama Formülleri: Kolay Adımlarla Topla, ETOPLA ve ÇOKETOPLA Kullanımı
18 Eylül, 2022 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel'de Toplama Formülleri: Kolay Adımlarla Topla, ETOPLA ve ÇOKETOPLA Kullanımı

Excel Formülleri Ne İle Başlar?

Excel'de toplama, çıkarma ve diğer hesaplama işlemleri yapmak için formüller kullanabilirsiniz. Formüller, belirli bir hücredeki değeri hesaplamak için kullanılan matematiksel ifadelerdir. Formüller, eşittir işareti (=) ile başlar ve hücre referansları, sayılar, operatörler ve fonksiyonlar içerebilir.

Excel formüllerinin kullanımı ile ilgili tüm detaylar için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Excel Toplama Formülleri Nasıl Kullanılır?

Excel’i kullanmaya başladığınızda, en sık yaptığımız işlemlerden birisi toplam alma işlemidir. Excel’de hücrelerin, satırların, sütunların toplamlarını almaktan, toplamları liste üzerinde almaya kadar çok sayıda toplama yöntemi ve buna bağlı olrak Toplama için kullanılan formül vardır. 

Excel'de farklı amaçlar için farklı toplama formülleri kullanılır.

Örneğin:

Hücreleri Toplamak

A2 ile B2 hücrelerini toplamak için: formülü =A2+B2 şeklinde kullanılır. A2 hücresindeki değer ile B2 'deki değeri toplayarak aktif hücreye yazılır.

Bir şart olmadan aralıkları toplamak

A2:A10 aralığındaki rakamları toplamak için =TOPLA(A2:A10) formülünü kullanabilirsiniz. (İngilizce Excel kullanıyorsanız =SUM(A2:A10) formülünü kullanmalısınız.) Eğer hem A2:A10 hem de C4:C50 aralığını toplamanız gerekirse Topla formülünü =TOPLA(A2:A10;C2:C50) olarak kullanabilirsiniz. 

Tek şarta bağlı toplam almak

Tek şarta bağlı toplama, normal toplama işleminden farklı olarak şarta bağlı toplam almaktır. Örneğin A2:A50 arasındaki tüm rakamları toplamak için =TOPLA(A2:A50) yazmanız gerekirken, A2:A50 aralığında sadece örneğin 10.000 den yukarı olan rakamların toplamını almak için ETOPLA Formülünü kullanmamız gerekir. 

Çok şarta bağlı toplam almak

Eğer toplam almak istediğimiz aralıktan birden fazla şart varsa, yada farklı hücrelerde şartlar varsa ÇOKETOPLA Formülünü kullanırız. Örneğin, Pazarlama bölümünde çalışan ve maaşı 15000’den yukarı olan personelin maaşını toplamak için, ÇOKETOPLA Formülünü kullanmamız gerekir. (İngilizcesi SUMIFS Formülü)

Toplamı liste üzerinde almak

Listedeki verilerin toplamlarını direk liste üzerinde almak için Veri menüsünde yer alan ALTTOPLAM Özelliğini kullanmanız gerekir. 

Excel'de Toplama almak için kullanılan belli başlı formüller:

1- TOPLA Formülü- Bir şart olmadan seçtiğiniz aralıktaki verileri toplar. 

2- ETOPLA Formülü - Tek bir şarta bağlı toplam almak için kullanılır.

3- ÇOKETOPLA Formülü - Birden fazla şarta bağlı toplam almak için kullanılır.

Excel'de Hücreleri Toplamak

Excel'de hücrelerin toplamını almak, en sık yapılan Excel toplama işlemlerinden birisidir. Örneğin A3 hücresindeki değer ile C3 hücresindeki değeri toplamak için = yazarız ve A3 hücresine tıklarız yada direk klavyeden A3 yazarız. Formülümüz =A3 şekline döner, sonra toplam almak için + işaretini yazarız ve diğer toplam alacağımız hücre olan C3 hücresine tıklarız yada klavyeden C3 yazarız. Formülünüzü aşağıdaki gibi görmeniz gerekir.

=A3 + C3

Bu şeklideki bir formül, A3 hücresi ile C3 ücresindeki değerleri toplayacaktır. Formülü yazdıktan sonra Enter tuşuna bastığınızda ise A3 hücresindeki değer ile C3 hücresindeki değerlerin toplanarak sonucun geldiğini görürsünüz. 

Excel'de Satıları, Sütunları Toplamak

Excel'de Satıları veya sütunlarda bulunan verileri toplamak için, öncelikle hangi toplama formülünü kullanmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi, eğer toplatmak istediğiniz satır ve sütunlarda şart olmadan sadece bir rakam aralığını toplatacaksanız Topla formülünü kullanırken, tek şart bağlı bir toplam almak için ETOPLA formülünü, çok şarta bağlı bir toplam almak içinde ÇOKETOPLA formülü kullanmanız gerekir. 

Excel TOPLA (SUM) Formülü:

Excel'de en çok kullanılan Toplama formülü, herhangi bir şart olmadan toplam almak için kullanılan TOPLA Formülü'dür. TOPLA formülü seçmiş olduğunuz bir aralıktaki sayısal verileri direk olarak toplar. Burada toplama yapmak için bir şart yoktur.

Excel kullanıcılarının en sık yaptığı işlemlerden bir tanesi Toplam alma işlemi olduğu için, çok sayıda toplam alma yöntemi vardır. Topla formülünü kullanarak toplam alabileceğiniz gibi, Giriş Sekmesinde yer alan Topla simgesini kullanarak yada Formüller sekmesinde de yer alan Topla simgesini de kullanarak toplamlar alabilirsiniz. Türkçe Excel kullanıyorsanız seçtiğiniz bir aralığın toplamını almanın kısayolu Ctrl + M tuşlarına basmaktır. 

Örneğin aşağıdaki tablodaki sütunlarda yer alan toplamları almak için, Toplam sonucunu yazacağınız hücreye tıkladıktans sonra =TOPLA( yazarak, aralığı seçebilir yada yazabilirsiniz sonra da parantezi kaptarak ENTER tuşuna basabilirsiniz.

Toplam almanın bir diğer yolu ise, yukarıdaki tablodaki 1. Çeyrek satışlarını seçtikten sonra Giriş sekmesinde sağ tarafta bulunan Topla simgesine ve ardından Enter tuşuna basmanız yeterlidir. Topla formülü ile ilgili eğitim videosuna bakmak için bu linke tıklayabilirsiniz. 

Excel'de TOPLA Formülünün kullanımının anlatıldığı eğitim videolarını izleyebilirsiniz.

Excel'de Klavye ile Toplam Almak:

Excel’de klavyeyi kullanarak hızlı bir şekilde toplam almak için, Toplam almak istediğiniz verilerin altına tıkladıktan sonra Ctrl + M Excel kısayolunu kullanabilirsiniz. Excel'in 2010 ve üstü versiyonlarda ve TÜRKÇE EXCEL versiyonlarında geçerli olan bu kısayol oldukça kullanışlıdır.

Toplam almak istediğiniz aralığın altına tıkladıktan sonra Ctrl + M tuşlarına iki kez basarsanız toplam sonucu direk olarak görürsünüz.

Excel ETOPLA Formülü (SUMIFormülü)

Excel'de Topla formülü bir şart olmadan belirlediğiniz bir aralığın toplamını alırken, Etopla formülü ise, tek bir şarta bağlı toplamlar almak için kullanılır. Örneğin aynı sütunda bulunan isimlerin satış değerlerini toplama, stok kodlarının satı miktarlarının toplamını alma gibi durumlarda Etopla formülü kullanılır.  

ETOPLA Formülü 1. Kullanım Şekli

Etopla formülünü eğer şarta bağlı toplam alacağınız aralığınız ile şartınız aynı hücreler için geçerli ise yani rakamlar içeren bir aralıkta bir rakam şartına bağlı toplam aldırmak için aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.

=ETOPLA(Aralık;Şart) 

Örneğin;

=ETOPLA(A2:B10;">5000")

formülü, A2:B10 aralığındaki satış değerlerinden, 5000 den yukarıda olan değerlerin toplamını bulmak için kullanılır. 

Bu örnekte, B2:B10 aralığındaki 1.Çeyrek satışlarında 30.000 den yukarı olan değerlerin toplamın almak isterseniz formülü =ETOPLA(B2:B10;">=30000") şeklinde kullanmanız gerekir.

ETOPLA Formülü 2. Kullanım Şekli

Eğer başka bir sütunda şarta bağlı toplam aldırmak isterseniz ETOPLA Formülünü aşağıdaki gibi kullanmanız gerekir. 

=ETOPLA(Aralık;Şart;Toplam Aralığı)  

Genel kullanım olarak ilk kullanım şekli çok yaygın değildir.

ETOPLA Formülü Örnek Kullanım

Aşağıdaki tablo'da 1.Çeyrek satışlarında 30000'den büyük olan satışların toplamını almak için =ETOPLA(Aralık;Şart) şekli kullanılırken, Temsilci sütunudaki Yavuzalp Pekel'in yapmış olduğu satışları bulmak için de 2. kullanım şekli olan =ETOPLA(Aralık;Şart;Toplam Aralığı) kullanılır. 

=ETOPLA(A1:A10;"Nafia Çakır";C2:C10)

Burada ETOPLA formülü, A1:A10 aralığındaki Nafia Çakır değerlerinin C2:C10 aralığındaki karşılıklarını toplar.

Excel'de oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan ve Excel kullanıcılarının çok yoğun kullandığı Etopla formülü hakkında tüm bilgileri edinmek için vidoport.com üzerindeki Etopla formülü eğitim videolarına göz atabilirsiniz. 

ETOPLA Formülü Kullanım videosuna ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz. 

Excel’de ÇOKETOPLA (Sumifs) Formülü

Excel'de Etopla tek şarta bağlı toplam alırken, çok şarta bağlı toplam almanız gereken durumlarda ÇOKETOPLA Formülü kullanılır. Excel'in önemli formüllerinden birisi olan ÇOKETOPLA Formülü, iyi bilinmesi gereken ve oldukça yoğun olarak kullanılan bir formüldür.

Excel'de ÇOKETOPLA Formülü, ETOPLA formülünün =ETOPLA(Aralık;Şart;Toplam Aralığı) kullanım şeklinden farklı olarak =ÇOKETOPLA (Toplam Alınacak Aralık;Aralık 1;Şart1;Aralık2;Şart2...) şeklinde kullanılır. 

ÇOKETOPLA formülünde ETOPLA Formülünden farklı olarak, öncelikle toplam alacağımız aralık seçilir, daha sonra ilk şartın bulunduğu sütun ve şart, ikinci şartın bulunduğu sütun ve şart seçilerek ilerler. Excel'de ETOPLA kullanmadan direk tüm hesaplamaları da ÇOKETOPLA formülü ile de yapabilirisiniz. 

Excel’in en güçlü özelliklerinden birisi olan Pivot tablo oluşturma özelliğini kullanmaya başladığınızda, raporlamalarınızı oldukça hızlı bir şekilde yapabildiğinizi görürsünüz. Pivot tablo oluşturmaya başladığınızda ve ustalaştığınızda da örneğin araya satır ekleme, sütun ekleme gibi işlemleri yapamadığınızı ve Excel formüllerinin pivot tablo üzerinde çok rahat kullanamadığınızı fark edersiniz. ÇOKETOPLA Formülü, pivot tablo ile oluşturduğunuz tablolara benzer tablolar oluşturmanızı sağlar.

Yukarıdaki tabloda Nafia Çakır’ın 1. Çeyrek satışlarında 30000 den yukarı olan değerlerin toplamını almak için ÇOKETOPLA işlevini aşağıdaki gibi kullanmanız gerekir.

=ÇOKETOPLA(B2:B10;A2:A10;"Nafia Çakır";B2:B10;">30000")

Burada A2:A10 aralığındaki Nafia Çakır’ın B2:B10 aralığındaki 30000 değerini geçen değerlerin B2:B10 aralığındaki toplamını alır.

Excel'de ÇOKETOPLA Formülünün kullanımını bu linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

ÇOKETOPLA formülü hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için, bu linkten yararlanabilirsiniz.

- vidoport.com'a üye olarak, eğitimlerinize hemen başlayabilir ve tamamladığınız eğitimlerin sertifikalarını hemen alabilirsiniz. vidoport ailesine katılmak için hemen üye olun ve eğitimlerinize hemen başlayın. vidoport üyelik ücretlerine bakmak için bu linke tıklayın.-

Excel Formülleri Nasıl Öğrenilir?

Excel'in toplama formülleri ile ilgileniyorsanız, diğer Excel fomüllerini de öğrenmek isteyebilirsiniz. Excel farklı amaçlar için gruplandırılmış formüllerin kullanımlarını öğrenmek için bu linkte yer alan blog yazımıza göz atabilirsiniz. 

vidoport Online eğitim platformumuzda yüzlerce kaliteli ve kapsamlı eğitim videosuna anında erişmek ister misiniz?

Yıllık Üyelik seçeneğimizi tercih ederek, sadece bir defaya mahsus ödeme ile tüm eğitim videolarımızdan yıl boyunca kesintisiz ve sınırsız yararlanma şansını yakalayın!

Neden Yıllık Üyelik?

Uygun Maliyet: Aylık üyeliklere göre daha uygun fiyatlarla, yüzlerce eğitim videosuna uygun maliyetle erişim sağlayın.

Sınırsız Erişim: 1 Yıl boyunca herhangi bir kısıtlama olmadan dilediğiniz eğitim videosunu izleme özgürlüğünden yaralanın.

Özel İndirimler: Yıllık üyelik sahiplerine özel indirimler ve promosyonlardan yararlanın.

Yıllık üyelik seçeneği ile bilgi ve becerilerinizi geliştirme fırsatını kaçırmayın. Yatırımınızın karşılığını en etkili şekilde alarak, kariyerinizi veya kişisel gelişiminizi bir adım öteye taşıyın!

Şimdi Yıllık Üye Ol!

En Başa Dön