Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel Hedef Ara Özelliği Nasıl Kullanılır?

Excel Hedef Ara Özelliği Nasıl Kullanılır?
23 Şubat, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel Hedef Ara Özelliği Nasıl Kullanılır?

Excel'de "Hedef Ara" Özelliği, belirli bir hedef değerine ulaşmak için gerekli olan bir girdi değerini bulmak için kullanılan Excel'in en önemli araçlarından birisidir. Bu Excel özelliği, belirli bir hedef hücresine ulaşmak için değişken bir hücreyi değiştirerek hedef hücre değerini elde etmenizi sağlar. Örneğin, belirli bir satış fiyatına ulaşmak için kar yüzde değerinin ne olması gerektiğini bu özellik sayesinde bulabilirsiniz. Excel Hedef ara özelliği, hedef satış rakamına ulaşmak için gerekli olan birim satış fiyatını veya satış adedini bulmanızı sağlar. Bu işlemi yapmak için, hedef hücresini ve değişken hücrelerin aralığını seçmeniz ve ardından "Hedef Ara" komutunu kullanmanız gerekmektedir.

Hedef Ara fonksiyonu, Excel'de bulunan hedefle ilgili birçok farklı hesaplama yapmak için kullanılabilir ve kullanıcıların hedef değerine ulaşmak için ne kadar girdi değeri kullanmaları gerektiğini bulmalarına yardımcı olur.

Hedef ara ile bir formülden elde etmek istediğiniz sonucu biliyorsanız ve bu sonuca ulaşmak için formülde hangi değeri girmeniz gerektiğinden emin olamıyorsanız Hedef Ara özelliğini kullanabilirsiniz.

Hedef Arama, yalnızca tek bir değişken giriş değeriyle çalışır. Birden fazla giriş değeriyle çalışmak isterseniz, Çözücü eklentisini kullanabilirsiniz. Çözücü eklentisi hakkında daha fazla bilgiyi kitabınızda bulabilirsiniz.

Aşağıdakine benzer bir tablonuzun olduğunu düşünelim.

Bu tablo ’da 12 aylık ortalama satışınızın 1.286.306,00 olduğunu görürsünüz. 12 aylık satış toplamınızın 1.400.000,00 olması için 12. Ay’da ne kadarlık satış yapmalısınız.  Bu sorunun cevabını Hedef Ara özelliği ile bulabilirsiniz.

Bknz: Excel Hedef Ara konusunun anlatıldığı eğitim videoları ile Hedef Ara kullanımını detaylı bir şekilde öğrenin. Hedef Ara Özelliğinin anlatıldığı eğitim videolarına bu link üzerinden erişebilirsiniz. 

Hedef Ara’yı kullanmak için;

1- Yukarıdaki tabloyu oluşturunuz ve formülü uyguladıktan sonra J16 hücresine tıklayın.

2- Veri Sekmesinde yer alan Veri Araçları kısmından Durum Çözümlemesine tıklayın.

3- Durum Çözümlemesi seçeneklerinden ise Hedef Ara komutunu seçin.

Karşınıza Hedef ara komutu açılacaktır.

4- Ayarlanacak Hücre: Hücrenin, aradığınız bilgiyi hesaplayan formülü içerdiğini belirtir. Burada Ayarlanacak hücre C14 değerindeki sonuç değeri içermelidir.

5- Hedef Değer: İlgili hedef için 'Ayarlanacak Hücre' içinde hesaplanan sayısal değeri belirtir. Örneğimizde bu değer 1.400.000,00TL’dir.

6- Değişecek Hücre: 'Hedef Değer' hücresinde tanımlı hedef, 'Ayarlanacak Hücre' tarafından hesaplanıncaya kadar Excel'in değiştirdiği girdi hücresini belirtir.

Örneğimizde 'Değişecek Hücre' 12. ay satış hücresidir. Sonuç hücre kısmına ulaşmak istediğiniz değeri yazın. Burada sonuç hücre kısmına bizim ulaşmak istediğiniz 1.400.00,00 değerini yazın.

7- Değişecek hücre kısmına ise C16 hücresine tıklayın.

Tamam düşmesine tıkladığınız’da 1.400.00,00 değerine ulaşmak için, 0 olan değerimizin 483.076,31 olması gerektiğini görürsünüz.

Excel'de Hedef Ara özelliği tek şarta bağlı hesaplamalar yapmak için kullanılırken, Senaryo Yöneticisi Özelliği ise çok sayıda şarta bağlı hesaplamalar yapmak için kullanılan bir özelliktir. 

 

 

En Başa Dön