Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Pivot Tablo'da Gruplama Nasıl Yapılır?

Pivot Tablo'da Gruplama Nasıl Yapılır?
18 Ağustos, 2023 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Pivot Tablo'da Gruplama Nasıl Yapılır?

Pivot Tablolarda Güzel ve Kullanışlı Bir Özellik: Verileri Gruplama

Pivot tablo, Excel'de verileri özetlemek ve analiz etmek için kullanılan güçlü raporlama aracıdır. Pivot tablolarda çok sayıda veri ile çalıştığınızda verileri daha iyi yorumlamak ve göstermek için, verileri istediğiniz şekilde gruplandırabilir, sıralayabilir, filtreleyebilir ve görselleştirebilirsiniz.

Pivot Tablo Oluşturmayı Bilmiyorsanız?

Pivot Tablolarda gruplama işlemlerini yapabilmek için temel düzeyde de olsa, Pivot Tablo oluşturma işlemini bilmeniz gerekir. Pivot Tablo oluşturmayı sıfırdan başlayarak, tüm detayları ile öğrenmek için vidoport üzerindeki Pivot Tablo eğitimlerinden yararlanabilirsiniz. Pivot Tablo eğitimleri için bu linke tıklayınız.

Excel öğrenmeye Sıfırdan Başlamak istiyorsanız, vidoport üzerindeki Sıfırdan Temel ve Orta Düzey Excel Öğrenme Eğitimlerimizden yararlanabilirsiniz. 

Pivot Tablolarda gruplama özelliği, tarihler, metinler ver rakamlar da yapılabilir. Sütunlara veya Satırlara eklediğiniz verileri seçtikten sonra gruplama yapabilirsiniz.

Pivot tabloda metinsel değerleri gruplandırma

Pivot Tablo'nun Satır veya Sütun alanına eklediğimiz metinsel değerleri gruplama yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Örneğin aşağıdakine bezer bir Pivot Tablo'nuzun olduğuu düşünelim.

Buradaki stok listesindeki ürünleri gruplamak, stokları ve stok gruplarını takip etmek açısından iyi olabilir. 

Stoklara göre gruplama yapmak istediğiniz ürünleri seçelim. Burada başında 1 olan 3 tane stoğu seçin ve sağ butona basarak Gruplandır seçeneğini seçin.

Ekran görüntünüz aşağıdaki giib olacaktır. 

Diğer stok isimlerini de gruplandırmak için, geri kalan tüm stok isimlerini seçin ve sağ butona basarak gruplandır seçeneğini seçin.

Gruplandırma yaptıktan sonra ekran görüntünüz aşağıdaki gibi olacaktır. 

Bu şekilde bir gruplandırma yaptıktan sonra Grup1 Grup2 gibi isimleri istediğiniz isimler ile değiştirebilirsiniz. 

Pivot Tablo'da Gruplama Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar:

Pivot tablo da gruplandırma yapmak, verileri daha anlamlı ve kolay yorumlanabilir hale getirmenize yardımcı olur. Pivot tablo da gruplandırma yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:

- Gruplandırma yapmak istediğiniz alanın veri türüne uygun bir gruplama kriteri seçtiğinizden emin olun. Örneğin, sayısal verileri sayılara göre, metinsel verileri metinlere göre gruplandırın.

- Gruplandırma yaparken verilerinizi kaybetmezsiniz. Gruplandırma işlemi sadece pivot tablonun görünümünü değiştirir, veri tablonuzu etkilemez.

- Gruplandırma işlemini geri almak isterseniz, gruplandırdığınız alanın başlığına sağ tıklayın ve Grubu Çöz seçeneğini seçin.

En Başa Dön