Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel Formüllerinden EĞERHATA Formülü ile Hataları Gizlemek

Excel Formüllerinden EĞERHATA Formülü ile Hataları Gizlemek
18 Eylül, 2022 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel Formüllerinden EĞERHATA Formülü ile Hataları Gizlemek

Excel'de Formüllerdeki Hataları Gizlemek için kullanılan EĞERHATA Formülü, hesaplamalar yaptığınızda kullandığınız formül, bir hata değeri döndürürse, belirttiğiniz bir değerin gelmesini sağlar. Excel'in sık kullanılan formüllerinden birisidir. 

İşlevin genel kullanımı  

= EĞERHATA(değer; eğer_hataysa_değer) şeklindedir.

Burada;

Değer, Hatayı denetleyen bağımsız değişkendir.

Eğer_hataysa_değer, Formül bir hatayı değerlendirirse, verilecek değerdir. Aşağıdaki hata türleri değerlendirilir: #YOK, #DEĞER!, #BAŞV!, #SAY/0!, #SAY!, #AD? veya #BOŞ!.

=EĞERHATA(A2/C2;0) formülünü kullandığınızda, Excel öncelikle A2/C2 formülünü çalıştırır ve sonucu hata vermezse sonucu gösterir. Eğer A2/C2 hata sonucu döndürürse, EĞERHATA formülü devreye girerek, hata değerini gizler ve =EĞERHATA(A2/C2;0) ifadesinde olduğu gibi 0 değerini hücreye yazar. 

Excel’de Düşeyara formülünde oluşan #YOK hatalarını ve formülleriniz’de oluşan hataları gizlemek veya hata sonucu yerine istediğiniz bir değeri yazdırmak için EĞERHATA formülünü kullanabilirsiniz.

### Hatası Nasıl düzeltilir konusunu arıyorsanız bu linke tıklayabilirsiniz.

vidoport.com üzerindeki EĞERHATA (IFERROR) fonksiyonunu işleyen eğitim videolarına EĞERHATA linkinden ulaşabilirsiniz.

Excel EĞERHATA Formülü Örnek

Formüllerinizde oluşan hatalar, toplam alma gibi, Düşeyara kullanımı gibi işlemler yaptığınızda sıkıntı çıkarabilir. Formüllerde oluşan hataların diğer formüllerinize etki yapmaması, oluşturduğunuz Excel raporlarında, rakamların ve tablolarınız da hata değerlerinin gizlenerek düzgün görünmesi için EĞERHATA işlevini kullanabilirsiniz. 

Yukarıdaki Excel tablosunda, =D2*$H$1 formülü uyguladığınızda ve aşağıya doğru kopyalama yaptığınız zaman, E7 ve E8 hücrelerinde hata verdiğini görürsünüz. D7 ve D8 hücrelerinde bulunan ifadeler metinsel ifade olduğundan Metin*Sayı şeklinde bir formül yukarıda da gördüğünüz gibi hataya neden olacaktır.  Oluşan #Değer hatası yerine 0 yazdırmak ve boş değer getirmek için EĞERHATA (İngilizce kullanımı ile IFERROR) işlevini kullanabiliriz. 

=EĞERHATA(D2*$H$1;0) formülünü E2 hücresine yazdığınızda, Excel hata oluşmayan hücrelerde normal işlemi (D2*$H$1) yapar. Hata oluşan hücreler de ise, Eğerhata işlevinin; ifadesinden sonraki kısmı olan 0 ifadesi devreye girer ve Hata oluşan hücrelere hata değeri yerine 0 yazar. 

EĞERHATA Formülünü kullanmak, Excel de hazırladığınız raporların daha düzgün görünmesini sağlar. Excel'i etkin kullananların sık sık kullandığı bir formüldür. 

EĞERHATA Formülünün kullanımını yukarıdaki eğitim videomuzda anlatıldığı gibi kendi tablolarınıza uygulayabilirsiniz. 

En Başa Dön