Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel 365 Formülleri, Excel 365 Yeni Formüller

Excel 365 Formülleri, Excel 365 Yeni Formüller
21 Eylül, 2022 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel 365 Formülleri, Excel 365 Yeni Formüller

Excel 365’de Yeni İşlevler, Formüller Nelerdir?

Excel’in 365 versiyonunu kullanmaya başladıysanız, yeni işlevleri de fark etmeye başlamışsınızdır. Sürekli geliştirilen Excel özellikleri ile yeni işlevler de Excel’in gücüne güç katmaktadır.

1- ÇAPRAZARA Formülü

2- BENZERSİZ Formülü

3- SIRALA Formülü

4- SIRALI Formülü

5- SIRALAÖLÇÜT Formülü

6- FİLTRE Formülü

7- METİNBİRLEŞTİR Formülü

8- ÇOKEĞER Formülü

gibi en çok kullanılan formüllerdir. Bu formülleri tek tek incelemek gerekirse,

ÇAPRAZARA İşlevi- Verileri düşey olarak yukarıdan aşağıya ya da aşağıdan yukarıya doğru bulmak

ÇAPRAZARA işlevi, verileri düşey olarak yukarıdan aşağıya ya da aşağıdan yukarıya doğru aramak için kullanılır. DÜŞEYARA, YATAYARA, İNDİS VE KAÇINCI işlevlerinin birleşimi olan ÇAPRAZA İşlevi, Excel’in yeni parlayan yıldızıdır.

İşlevin Genel kullanımı:

=ÇAPRAZARA(arama_değeri, arama_dizisi, dönüş_dizisi, [Eğer Yoksa], [Eşleşme Modu], [arama_modu])  şeklindedir.

Oldukça önemli olan ÇAPRAZARA Formülünü tüm detayları için öğrenmek için vidoport üzerindeki ÇAPRAZARA kullanımının anlatıldığı eğitim videolarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

SIRALA İşlevi- Verileri Sıralı Olarak Ayrı Bir Alana Yazdırmak

SIRALA işlevi, verilerinizin sıralı halini ayrı bir alana yazdırmak amacıyla kullanılır.

İşlevin genel kullanımı:

=SIRALA(Aralık;Parametre) şeklindedir.Sırala işlevinin kullanımını detaylı bir şekilde öğrenmek için vidoport üzerindeki eğitim videolarından yararlanabilirsiniz.

SIRALAÖLÇÜT İşlevi- Belirli Bir Aralık, Dizideki Değerleri Temel Alarak Sıralamak

SIRALAÖLÇÜT işlevi, belirli bir aralık ya da dizideki değerleri temel alarak o aralık ya da dizinin içeriğini sıralamak amacıyla kullanılır. Excel'de özel sıralama penceresini açarak, iki yada daha fazla alana göre sıralama yapabilir. Sıralaölçüt formülü ile özel sırala penceresini açmaya gerek kalmadan, mevcut tablolarınızı iki yada daha fazla alana göre sıralayarak ayrı bir alana yazdırabilirsiniz. 

vidoport.com üzerindeki SIRALAÖLÇÜT işlevi ile ilgili eğitim videolarını izleyebilirsiniz.

BENZERSİZ İşlevi- Benzersiz Kayıtları Ayrı Bir Alana Aldırmak

BENZERSİZ işlevi, listelerinizdeki verilerden benzersiz olanları ayrı bir alana getirmek için kullanılır. Oldukça kullanışlı olan BENZERSİZ Formülü ile seçmiş olduğunuz bir aralıktaki verilerin tekrarını kaldırarak, ayrı bir alana yazdırmak oldukça hızlı ve basit şekilde yapılabilir. Sırala formülü ile de birleştirildiğinde, bir aralıktaki verilerin tekrarını kaldırarak, sıralı bir şekilde başka bir alana yazdırabiliriz. 

Oldukça güzel bir kullanıma sahip olan BENZERSİZ işlevi kullanım videolarına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

FİLTRE İşlevi- Verileri Ayrı Bir Alan Filtrelemek

Excel 365 ve Excel 2021 paketlerinde yer alan FİLTRE İşlevi, verdiğimiz şarta uyan verileri ayrı bir alana yazdırmak için kullanılır. Verileri Filtreleyerek, kopyala yapıştır olayını ortadan kaldıran bu formül ile verdiğiniz şarta uyan kayıtlar ayrı bir alan otomatik olarak filtrelenebilir. Formülün parametresini değiştirdiğinizde filtreleme sonuçları da otomatik olarak değişecektir.

İşlevin genel kullanımı: 

=FİLTRE(Dizi;Ekle;[Boşsa]) şeklindedir.

Filtre kullanımına bir örnek vermek gerekirse www.vidoport.com/egitimkitap.xlsx dosyamızı indirelim ve Sayfa3’e geçelim.  A1:C1 arasındaki başlığını G1:I1 aralığına kopyalayalım.

Firması Anadolum olan değerleri ayrı bir alana yazdırmak için;

G2 hücresine tıklayın.

=FİLTRE(A2:C17;B2:B17=”Anadolum”;”Veri Yok”)

Formülünü uyguladığınız da A2:C17 aralığındaki verilerden B2:B17 aralığındaki firma değerlerinden Anadolum firmasının verilerini getirdiğini görürsünüz.

ÇOKEĞER İşlevi- Çok şarta bağlı hesaplama yapmak

Karmaşık, iç içe EĞER işlevleri yazmaktan bizi kurtaran ÇOKEĞER işlevi ile aynı sütunda birden fazla şarta bağlı hesaplamaları çok daha kolay bir şekilde yapabiliriz. Bu işlevle, koşullar yazdığınız sırayla test edilir. Koşullara uyuyorsa, sonuç döndürülür. Hiçbir koşula uymuyorsa, değilse istediğiniz şartı verebilirsiniz. ÇOKEĞER hakkında daha fazla bilgi edinmek için vidoport üzerindeki eğitim videolarımızdan yararlanın.

Excel’de Eğer formülünün nasıl kullanıldığını bilmiyorsanız, vidoport üzerindeki eğitimlerimiz ile hemen öğrenebilirsiniz. 

ARALIKBİRLEŞTİR İşlevi

BİRLEŞTİR işlevine benzeyen ama daha iyi olan ARALIKBİRLEŞTİR işlevi daha kısadır ve daha kolay yazılır. Hücre başvurularına ek olarak aralık başvurularını da bu işlev destekler. 

İLKEŞLEŞEN İşlevi- Değerler listesine göre sırayla değerlendirir ve eşleşen ilk sonucu döndürmek

İLKEŞLENEN İşlevi, bir ifadeyi değerler listesine göre sırayla değerlendirir ve eşleşen ilk sonucu döndürür. Eşleşme sonucu yoksa “başka” döndürülür. İLKEŞLEŞEN hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.

ÇOKEĞERMİN İşlevi- Çok şarta bağlı en küçük değeri bulmak

Şarta bağlı en küçük değeri bulmak için kullanılan ÇOKEĞERMİN işlevi,  ÇOKEĞERMAK işlevine benzer, ama aralıkta bir veya birden çok ölçütle eşleşen en küçük sayıyı bulmak için kullanılır. ÇOKEĞERMİN hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.

ÇOKEĞERMAK İşlevi- Çok şarta bağlı en büyük değeri bulmak

ÇOKEĞERMAK işlevi şarta bağlı en yüksek değeri bulmak için kullanılır. Şarta bağlı en büyük değeri bulmak için ihtiyaç olan ve yoğun bir şekilde kullanılan bu işlev hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.

METİNBİRLEŞTİR İşlevi- Birden çok aralıktan gelen metinleri birleştirmek

Bu işlev, birden çok aralıktan gelen metinleri birleştirir ve her öğe sizin belirttiğiniz bir sınırlayıcıyla ayrılır. METİNBİRLEŞTİR hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayın.

En Başa Dön