Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

EĞER ve Mantıksal Excel Formülleri Nasıl Kullanılır?

EĞER ve Mantıksal Excel Formülleri Nasıl Kullanılır?
02 Kasım, 2022 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

EĞER ve Mantıksal Excel Formülleri Nasıl Kullanılır?

Şarta Bağlı Hesaplamalar için EĞER ve Mantıksal Formüller Nasıl Kullanılır?

Excel'de sık yapılan işlemlerin başında hesaplamalar ve şarta bağlı hesaplamalar gelir. Şarta bağlı hesaplama yapmak içinde Excel'in Mantıksal işlevlerinde yer alan EĞER ve ÇOKEĞER formüllerinin kullanımlarını bilmek gerekir.

Eğer Formülü Nasıl Kullanılır?

Excel'de En sık kullanılan mantıksal fonksiyon kuşkusuz ki EĞER FORMÜLÜ'dür. Tek şarta bağlı hesaplama yapmak için kullanılan EĞER formülü;

=EĞER(Hücre Adresi ve şartı; Şart doğru ise yapılacaklar; Şart yanlış ise yapılacaklar) şeklindedir. 

Örneğin: A2 hücresinde 100 rakamı varsa:

=EĞER(A2>=50 ; A2*0,10 ; A2*0,05) formülü aşağıdaki gibi okunur. 

Eğer A2 hücresindeki değer, büyük ve eşit 100 ise A2 hücresindeki değeri 0,10 ile çarp, değlse A2 hücresindeki değeri 0,05 ile çarp demektir. 

Burada şartımız çok olursa İÇ İÇE EĞER yada ÇOKEĞER formüllerini kullanmamız gerekir. vidoport.com üzerinden ÇOKEĞER ve İÇ İÇE EĞER formüllerinin kullanımlarını öğrenebilirsiniz. 

Excel Mantıksal Formüller Listesi

En sık kullanılan Mantıksal işlevler ve görevleri aşağıda anlatılmıştır. Excel'in mantıksal formüllerinde en iyi bilinmesi gereken formül, EĞER ve ÇOKEĞER formüllerinin kullanımlarıdır. 

Ve Fonksiyonu- Bütün bağımsız değişkenleri DOĞRU ise, DOĞRU verir.

YANLIŞ işlevi- YANLIŞ mantıksal değerini verir.

EĞER Fonksiyonu- Gerçekleştirilecek bir mantıksal sınama belirtir. Excel'in en sık kullanılan formüllerinden birisi olan ve her Excel kullanıcısının iyi bilmesi gereken EĞER formüllerinin kullanımlarını öğrenmek için vidoport üzerindeki EĞER Formüllerinin anlatıldığı eğitim videolarına göz atın.

EĞERHATA Fonksiyonu- Formül hata değerlendiriyorsa belirttiğiniz değeri döndürür; aksi taktirde formül sonucunu döndürür.

EĞERYOKSA işlevi- İfade #YOK olarak çözümlenirse belirttiğiniz değeri verir, aksi takdirde ifadenin sonucunu verir.

ÇOKEĞER Fonksiyonu- Bir veya daha fazla koşulun karşılanıp karşılanmadığını denetler ve ilk DOĞRU koşula karşılık gelen değeri döndürür. Excel 2019 versiyonlarında kullanma başladığımız ÇOKEĞER Formülünün kullanımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için vidoport.com üzerindeki ÇOKEĞER Eğitim videolarına bakabilirsiniz. 

DEĞİL işlevi- Bağımsız değişkeninin mantığını tersine çevirir.

YADA işlevi- Bağımsız değişkenlerden herhangi birisi DOĞRU ise, DOĞRU verir.

Değerler listesindeki bir ifadeyi değerlendirir ve eşleşen ilk değere karşılık gelen sonucu döndürür. Eşleşme yoksa, isteğe bağlı bir varsayılan değer döndürülebilir.

DOĞRU işlevi- DOĞRU mantıksal değerini verir.

ÖZELVEYA işlevi- Tüm bağımsız değişkenlerin mantıksal özel durum YADA değerini verir.

Excel Mantıksal Formüller Nasıl Öğrenilir?

Excel'de Mantıksal işlevlerin kullanımlarını tüm detayları ile öğrenmek için vidoport.com üzerindeki Mantıksal İşlevlerin anlatıldığı eğtim setimizden yararlanabilirsiniz. Mantıksal işlevlerin anlatımları videoya çekilmiş şekilde bulunduğundan, istediğiniz işlevin kullanımını videodan izleyrek öğrenebilir ve kendi tablolarınıza uygulayabilirsiniz. 


Excel'de Mantıksal Formüllerin kullanımı eğitim setimiz:

Excel'de EĞERVEÇOKEĞERİç içe EĞER gibi formülleri kullanımlarını tüm detaylarını, ÇOKEĞERMAK, ÇOKEĞERMİN işlevlerini, iç içe farklı formüllerin ve birlikte kullanımlarını öğrenirsiniz. EĞERHATA işlevi, Excel Mantıksal formüllerinin tüm detaylarını keşfedersiniz.

En Başa Dön