Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel Formülleri- ETOPLA Formülü Kullanımı

Excel Formülleri- ETOPLA Formülü Kullanımı
11 Kasım, 2022 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel Formülleri- ETOPLA Formülü Kullanımı

Excel'de toplama işlemi gerçekleştirmek, her sektörde kullanılan bir temel işlemdir ve bu nedenle Excel'in en sık kullanılan işlemlerinden biridir. Excel'de toplama yapmak için birkaç farklı yöntem mevcuttur.

En basit yöntem, TOPLA formülünü kullanmaktır. TOPLA işlevi, belirtilen hücre aralığındaki sayıların toplamını hesaplar. Örneğin, =TOPLA(A1:A15) formülü, A1'den A15'e kadar olan hücrelerdeki sayıların toplamını verir. TOPLA formülü kullanırken, toplam almak istediğiniz hücreleri seçin ve formülü yazın, ardından Enter tuşuna basın.

Eğer toplam almanız gereken verileri bir şarta bağlı olarak seçmeniz gerekiyorsa, ETOPLA işlevini kullanabilirsiniz. ETOPLA işlevi, belirtilen bir koşula uygun olan hücrelerin toplamını hesaplar. Örneğin, =ETOPLA(A1:A5,B1:B5,"<5") formülü, A1'den A5'e kadar olan hücrelerden, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerleri kontrol ederek, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerlerin 5'ten küçük olanları toplar. ETOPLA işlevi kullanırken, koşulu belirleyin ve bu koşula uygun olan hücreleri seçin.

Excel'de toplama işlemleri için diğer yöntemler arasında, otomatik toplama özelliği ve filtreleme işlevi kullanarak toplam yapmak da vardır. Ancak TOPLA ve ETOPLA işlevleri, Excel'de toplama işlemleri için en çok kullanılan ve esnek olan yöntemlerdir.

ETOPLA Formülü Nasıl Kullanılır?

ETOPLA formülünün 1. kullanım şekli aşağıdaki gibidir. 

=ETOPLA(aralık; ölçüt; [toplam_aralığı])

ETOPLA işlevinin söz diziminde aşağıdaki bağımsız değişkenler bulunur:

Aralık: Ölçüte göre değerlendirilmesini istediğiniz hücre aralığı. Aralıklardaki hücrelerde numaralar veya adlar, diziler ya da sayı içeren başvurular bulunmalıdır. Boşluk ve metin değerleri yoksayılır. Seçilen aralık standart Excel biçiminde tarihler içerebilir.

Ölçüt: Hangi hücrelerin sayılacağını tanımlayan sayı, ifade, hücre başvurusu, metin ya da hangi hücrelerin toplanacağını tanımlayan bir işlev biçimindeki ölçüt. Örneğin, ölçüt 32, “>32”, B5, “A Grubu”, “Mavi Yaka” veya BUGÜN() olarak gösterilebilir.

Önemli: Tüm metin ölçütleri ve mantıksal ya da matematiksel simge içeren ölçütler çift tırnak (“) içine alınmalıdır. Ölçüt sayısal bir değerse, çift tırnak kullanmak gerekmez. 

Toplam_aralığı: Aralık bağımsız değişkeninde belirtilen hücrelerden farklı hücrelerin toplamını almak istiyorsanız, toplamı alınacak hücreler. Toplam_aralığı bağımsız değişkeni belirtilmezse, Excel aralık bağımsız değişkeninde belirtilen hücreleri toplar (bunlar, ölçütün uygulandığı hücrelerdir).

Ölçüt bağımsız değişkeni olarak soru işareti (?) ve yıldız işareti (*) gibi joker karakterler kullanabilirsiniz. Soru işareti tek karakterle eşleşirken yıldız işareti herhangi bir karakter dizisiyle eşleşir. Gerçek bir soru işaretini veya yıldız işaretini bulmak istiyorsanız, karakterden önce bir tilde işareti (~) koyun.

Bir rakam grubunun bulunduğu aralıkta =ETOPLA(B2:F11;”>=6000″) formülünü uyguladığınızda, B2:F11 aralığındaki değerlerin 6000’den yukarı olan değerlerinin toplamını alırsınız.  

ETOPLA Formülünü Sütunlarda Kullanmak

ETOPLA işlevini farklı sütunlarda kullanmak isterseniz, =ETOPLA(B:B;”Webimonline”;C:C) formülünü uygulayabilirsiniz.  B sütunundaki Webimonline değerini bulur ve C sütunundaki karşılığını toplayabilirsiniz.

➡ Excel'de formüllerinin nasıl kullanıldığını öğrenmek vidoport üzrindeki eğitim videolarına göz atın.

İsterseniz, ölçütü bir aralığa uygulayıp farklı bir aralıkta bunlara karşılık gelen değerlerin toplamını alabilirsiniz. Örneğin, =ETOPLA(B2:B5, “Webimonline”, C2:C5) formülü yalnızca C2:C5 aralığında yer alan ve B2:B5 aralığındaki ilişkili hücrelerin “webimonline” değerine eşit olduğu değerlerin toplamını alır.

➡ Excel’de Etopla işlevi kullanım eğitim videolarına göz atın.

Etopla işlevinini iki farklı şart için aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz. 

=ETOPLA(C:C;”webimonline”;D:D)+ETOPLA(C:C;”Fernas”;D:D)

Bu listede Webimonline ve Fernas değerlerinin D sütunundaki karşılıkları toplanır. İki tane ETOPLA kullanmak yerine, bunu tek bir Etopla işlevi ile de çözebiliriz.

=TOPLA(ETOPLA(B:B;{“webimonline”;”Fernas”};C:C))

İyi bir Excel kullanıcı olmak için ne yapmalısınız?

Excel'i iyi kullanmak ve Excel de iyi derecede öğrenmek için, Temel ve Orta düzey Excel konularından başlayarak, İleri Düzey Excel konularının anlatıldığı vidoport.com'a üye olabilirsiniz. Üye olmak için bu linke tıklayın.

Excel'i Kitabından Öğrenin!

Türkiye’de en çok satan Excel kitabımız ve kitapla birlikte ücretsiz edindiğiniz vidoport.com üyeliği ile, Excel’i A’dan Z’ye öğrenebilir, Excel’de uzman olabilirsiniz. Orta düzeyden başlayarak, ileri düzey Excel konularının anlatıldığı  ve Türkiye'de en çok satan Excel kitabı olan İleri Düzey Excel kitabına bu link üzerinden erişebilirsiniz. 

İleri ExcelDashboard Rapor oluşturmaSorgu Ekranları ile çalışma gibi gelişmiş Excel konularını kapsayan ve günlük hayatta kullanabileceğiniz pek bilinmeyen Excel kısayollarını anlatan bu kitap sayesinde, kursa gitmeye gerek kalmadan Excel bilginizi ileri düzeye taşıyarak, Raporlarınızı kendiniz oluşturabilir ve Excel’de daha hızlı ve verimli çalışabilirsiniz.

En Başa Dön