Türkiye'nin en iyi Online Eğitim platformu

Excel'de Hücre İçindeki fazla boşlukları nasıl silersiniz?

Excel'de Hücre İçindeki fazla boşlukları nasıl silersiniz?
18 Eylül, 2022 Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel'de Hücre İçindeki fazla boşlukları nasıl silersiniz?

Excel'de Boşlukları Silme

Excel'de bir hücrenin başındaki, sonundaki, ortasındaki fazla olan boşlukları silmek isteyebilirsiniz. Excel'de en can sıkıcı konuların başında, hücre, satır, sütun boşlukları gelir. Hücrelerin başındaki ve ortasındaki boşluklar nispeten görünürken, hücrelerin değerlerin sonunda bulunan boşluklar görünmez. Hücrenin sonundaki boşluklar görünmediği için de DÜŞEYARA, ÇAPRAZARA gibi formülleri kullandığınız da hata ile karşılaşabilirsiniz.

➡️Excel'de boş hücreleri bulmak, boş hücreleri seçmek istiyorsanız bu yazımıza göz atın. Eğer boş hücreleri silmek istiyorsanız bu eğitim videolarımıza bakabilirsiniz.

Hücrelerin sağındaki solundaki boşlukları silmek için KIRP Formülü Kullanılır?

Excel'de hücredeki ifadelerin, başında, hücre içine yazdığımız iki ifade arasında, hücrelerin sonunda boşluklar olabilir. Hücre içindeki boşlukları silmek için KIRP ( İngilizcesi TRIM) formülünü kullanabilirsiniz. 

Excel KIRP formülü Nasıl Kullanılır?

Excel'de hücrelerdeki boşlukları silmek için kullanılan KIRP formülüün kullanımı 

=KIRP(hücre adresi) şeklindedir.

Örneğin A2 hücresinde bulunan ifadelerin başında, sonunda yada ortasındaki fazla boşlukları silmek için, Kırp formülünü =KIRP(A2) şeklinde kullanabilirsiniz.

Excel'de Kırp Formülünün nasıl kullanıldığını öğrenmek için bu linke tıklayın. 

Örneğin aşağıdaki isim listesinde; İsimlerin başında ve bazı isimlerin arasında bulunan fazla boşlukları temizlemek için KIRP formülünü aşağıdaki gib kullanmanız gerekir. 

Burada =KIRP(A2) formülü, A2 hücresindeki Erol Kutucu ifadesinin başındaki boşluğu, Erol ile Kutucu ifadelerinin arasındaki fazla boşluğu ve Erol Kutucu ifadesinin sonunda fazla boşluk varsa onu temizlemek için kullanılır. 

KIRP Formülünü Başka Formüller ile Kullanmak

KIRP formülü Excel'in diğer formülleri ile birlikte çoğu zaman kullanılır. Örneğin aşağıdaki tabloda BThaber ifadesinden sonraki boşluk görünmediği için EĞER formülü hataya düşecektir. Excel'de fazla boşlukları silmeye yarayan KIRP İşlevi aşağıdaki gibi kullanılabilir. Burada C2 hücresindeki değerde bulunan fazla boşlukları temizleyerek kural çalışır. 

Kırp işlevinin kullanımı

Yukarıdaki ifadeyi; "Eğer, C2 hücresindeki değer BTHABER ise Hareket Tutarının %5'ni hesapla, değilse (Bthaber dışındaki firmalar) boş getir" şeklinde okuyabiliriz. 

Buradaki KIRP(C2) ifadesi, C2 hücresinde bulunan Gençarslan Baskı ifadesinin başında, sonunda veya ortasındaki fazla boşlukları temizlemek için kullanılır.

Kırp ile boşlukları nasıl silersiniz. Kırp işlevini kapsayan eğitim videolarımıza gözatın. 

En Başa Dön